• President Donald Trump zou graag zien dat Amerikaanse bedrijven die momenteel vanwege de coronacrisis de deuren gesloten houden rond Pasen weer opengaan.
  • Duizenden Amerikaanse bedrijven hebben hun deuren gesloten, van kleine bedrijven tot multinationals. Daardoor zitten miljoenen Amerikanen opeens zonder werk.
  • Wat Trump betreft is dat medicijn erger dan de kwaal: een epidemie van Covid-19.
  • Gezondheidsexperts en economen waarschuwen juist dat als maatregelen niet worden aangescherpt het dodental in de VS fors zal oplopen.

De Amerikaanse president Donald Trump zou graag zien dat bedrijven die momenteel vanwege de coronacrisis de deuren gesloten houden rond Pasen weer open zijn. Dat heeft hij gezegd tegenover nieuwszender Fox.

Volgens Trump hebben de Verenigde Staten drastische maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te beteugelen, maar is het mogelijk om zowel de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen als aan het werk gaan.

Trump en zijn coronavirusteam hebben vorige week maandag Amerikanen gemaand om sociale en professionele interacties vijftien dagen lang te verminderen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Momenteel wordt nagedacht over harde maatregelen wanneer die eerste vijftien dagen begin volgende week om zijn.

Gezondheidsexperts in de Verenigde Staten waarschuwen dat als Amerikanen hun maatregelen tegen het coronavirus niet aanscherpen het aantal patiënten in de VS snel zal oplopen. Dan raken ziekenhuizen overbelast en zal volgens hen een toenemend aantal patiënten overlijden.

Maar volgens Trump zou het beter zijn als bedrijven rond Pasen, dat dit jaar op 12 april valt, weer opengaan. “Ik zou graag zien dat bedrijven tegen die tijd weer open zijn”, aldus Trump in een reactie op de vele ‘shutdowns’ in de VS om de verspreiding van het virus te vertragen.

Miljoenen Amerikanen zitten opeens onder werk

Duizenden bedrijven hebben hun deuren gesloten, van kleine bedrijven tot multinationals. Daardoor zitten miljoenen Amerikanen nu zonder werk zitten. In vele regio's van het land, waaronder de grote staten Californië, New York en Illinois, moeten mensen zo veel mogelijk binnenblijven.

Trump, die eerder het nieuwe coronavirus bagatelliseerde als een soort van griepepidemie, zei dat het land ter voorkoming van auto-ongelukken of griepdoden niet zo drastisch heeft ingegrepen als nu met de maatregelen tegen corona. "We verliezen duizenden mensen per jaar aan de griep. We gooien het land niet dicht", aldus de president. "Op deze manier kun je een land vernietigen door het op slot te gooien."

De president krijgt veel kritiek naar aanleiding van zijn uitspraken over het weer op gang willen helpen van de economie, ook van mede-Republikeinen. Het Pentagon en andere deskundigen hebben voorspeld dat de uitbraak maanden zou kunnen duren.

De pandemie heeft al zeker 780 Amerikanen het leven gekost. Bij meer dan 55.000 mensen is besmetting met het coronavirus vastgesteld. Verwacht wordt dat het aantal bekende gevallen in de VS binnenkort het cijfer van China voorbij zal gaan.

Economen waarschuwen voor risico's van plan van Trump

Economen waarschuwen voor de nadelige effecten van Trumps plan om de economie zo vlug mogelijk weer op te starten. Zij denken dat het averechts kan werken als de Amerikaanse president de coronamaatregelen te vroeg afzwakt.

Voormalig IMF-hoofdeconoom Maury Obstfeld waarschuwt voor meer chaos in het land wanneer de president de regels versoepelt, terwijl lokale bestuurders juist strengere maatregelen nemen.

Bovendien vreest hoofdeconoom Michael Feroli van JPMorgan Chase dat de economie een tweede klap krijgt als de soepelere regels een nieuwe piek in het aantal besmettingen veroorzaken. Dit zou tot een diepere en langere recessie kunnen leiden.

De gerenommeerde Amerikaanse viroloog Anthony Fauci, die de president bijstaat in de kwestie, ondersteunde het voornemen maar adviseerde flexibel om te gaan met die deadline.

"Natuurlijk wil niemand niets versoepelen terwijl je ziet wat er nu aan de hand is in New York", zei Fauci. Die stad is zwaar getroffen door het virus. Trump zei de viroloog te volgen en zijn beleid te zullen baseren op "harde feiten".

De oproep van de president leidde tot irritatie bij veel gouverneurs, die nu juist strenge maatregelen treffen om de crisis te beteugelen. "Ik hoop en bid dat Trump iets weet wat wij allen niet weten", zei gouverneur van West-Virginia en Trump-aanhanger Jim Justice.

LEES OOK: De Chinese stad Wuhan maakt na 11 weken een einde aan de strengste maatregelen ter wereld tegen het coronavirus. Keert het virus er als een boemerang terug?