De Amerikaanse beursgoeroe Jeff Gundlach van vermogensbeheerder DoubleLine Capital denkt dat de recordniveaus die aandelenmarkten eind vorig jaar bereikten, voorlopig het piekniveau van de beurs zullen blijken te zijn.

Gundlach voorspelt verdere druk op de aandelenmarkt in de loop van dit jaar, als de Amerikaanse centrale bank de rente verder verhoogt.

Afgelopen woensdag verhoogde de Federal Reserve de beleidsrente met een kwartje. De centrale bank liet ook weten dat er dit jaar nog zes renteverhogingen op stapel staan. Hiermee geeft de centrale bank aan dat het bestrijden van de hoge inflatie prioriteit heeft, ondanks de onzekerheden voor de economische groei van de oorlog in Oekraïne.

“De markt komt verder onder druk te staan, als de Fed de rente nog een paar keer verhoogt”, zei Gundlach tegen tv-zender CNBC in reactie op het rentebesluit van woensdag.

Een ander belangrijk punt is dat de Federal Reserve ook kijkt naar de afbouw van de gigantische schuldenberg op de balans van de centrale bank. Dit zal ook een verkrappend monetair effect hebben, in de zin dat de beschikbaarheid van goedkoop geld afneemt. Lees hier hoe dat precies werkt.

Gundlach merkte tegen CNBC op dat een krimp van de balans van de Fed doorgaans een negatief effect heeft op de aandelenmarkt.

Vastrentende waarden op den duur mogelijk weer interessant

Opvallend is dat aandelenmarkten deze week vrij rustig hebben gereageerd op de eerste renteverhoging van de Fed. Maar het is volgens Gundlach een kwestie van tijd voordat dat verandert.

Vanwege de lage rentes hebben beleggers lange tijd een sterke voorkeur gehad voor beleggen in aandelen boven vastrentende waarden. Als rentes stijgen, kan het op den duur weer interessant worden om vermogen in obligaties of spaargeld aan te houden.

Maar hierbij is de inflatie ook van belang, want de hoge inflatie zorgt er momenteel voor dat de 'reële rente', waarbij de actuele rentevergoeding wordt gecorrigeerd voor de inflatie, negatief is. Anders gezegd: prijzen van goederen en diensten stijgen zo hard, dat de rentevergoeding op spaargeld en obligaties niet hoog genoeg is om de koopkracht van geld stabiel te houden. Zolang dat het geval is, blijven obligatiebeleggingen relatief onaantrekkelijk.

LEES OOK: Hoe gaan centrale banken het risico van ‘stagflatie’ bestrijden? Dit is het grote dilemma