Hoewel in de Verenigde Staten creditcards ontzettend populair zijn, doen in Nederland de meeste mensen hun aankopen met een debetkaart. Logisch, want leven op krediet is (in veel gevallen) onverstandig en bovendien kun je in lang niet alle Nederlandse winkels met een creditcard betalen.

Toch kan het aantrekkelijk zijn om zo veel mogelijk van je aankopen juist wél met een creditcard te doen. Sommige creditcards hebben namelijk een spaarprogramma waarmee je bijvoorbeeld spaart voor punten die je kunt inleveren bij een luchtvaartmaatschappij.

Dat aantal punten kan flink oplopen. Als je een beetje je best doet, kun je er ieder jaar mee op vakantie zonder geld uit te geven voor een vliegticket.

Daarnaast: als je het geld toch al uitgeeft, waarom zou je er dan niet voor kiezen om er tegelijkertijd mee te sparen?

Dit zijn in Nederland de aantrekkelijkste creditcards met spaarprogramma:


American Express

Bij American Express spaar je voornamelijk voor kortingen op vliegtickets. Met de Flying Blue American Express Card, die je vanaf 75 euro per jaar hebt, spaar je alleen voor punten bij KLM.

Afhankelijk van welke kaart je hebt, spaar je tot wel 1,5 Mile per euro die je uitgeeft. Met zo'n 8.000 punten vlieg je van Amsterdam naar Toulouse. Dus als je er een sport van maakt om zo veel mogelijk aankopen met je creditcard te doen, heb je al snel een gratis stedentripje. Je kunt er ook upgrades mee kopen.

Met de Blue Card spaar je ook voor punten bij andere luchtvaartmaatschappijen. Het voordeel is dat deze kaart met 36 euro per jaar een stuk goedkoper is dan de Flying Blue-kaart, maar het nadeel is dat je er een stuk minder punten mee spaart: een half punt per euro die je uitgeeft.

Kosten per jaar: Vanaf €75

Andere voordelen: Als je de kaart neemt, krijg je tussen de 2.500 en 15.000 Miles cadeau. Daarnaast zijn de aankopen die je met de kaart doet, verzekerd tegen schade en diefstal en heb je een aflevergarantie. Ook blijven de Miles die je bij KLM spaart, langer geldig als je deze kaart gebruikt. En tot slot krijg je als AmEx-klant toegang tot voorverkopen voor concerten en kun je gebruikmaken van restaurantvoordelen.


Miles & More Visa Card

Ook de Miles & More Visa Card richt zich op de luchtvaartindustrie. Hoewel het Miles & More-programma van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa is, kun je de punten die je met de kaart spaart ook bij partnermaatschappijen uitgeven. Daar valt KLM niet onder, waardoor deze kaart voor Nederlanders misschien iets minder aantrekkelijk is dan de American Express-kaart.

Per euro spaar je tot 0,75 Mile, die je vervolgens kunt uitgeven aan bijvoorbeeld upgrades tijdens je vlucht. Voor Europese vluchten kost het 10.000 Miles om te upgraden naar businessclass en als je in de businessclass naar Noord-Amerika wil vliegen, kost dat je 35.000 Miles.

Je kunt de punten ook uitgeven bij een hoop verschillende hotelketens en autoverhuurbedrijven.

Kosten per jaar: Vanaf €48

Andere voordelen: Vrijwel al je aankopen met de kaart zijn 180 dagen verzekerd en je hebt een reisongemakkenverzekering. Daarnaast blijven de Miles die je spaart bij je luchtvaartmaatschappij onbeperkt geldig als je één keer per maand een aankoop doet met de creditcard.


De Bijenkorf Card

Geen fan van vliegen? Dan is de Bijenkorf Card misschien meer iets voor jou. Je spaart er tot wel 2 punten per euro mee, al maakt het nogal uit of je die euro uitgeeft bij de Bijenkorf of niet. Bij de Bijenkorf zelf krijg je namelijk veel meer punten dan bij andere winkels. Gebruik je de kaart buiten de Bijenkorf, dan levert dat je in het gunstigste geval een punt per 5 euro op.

Voor ieder punt krijg je 0,025 euro shoptegoed bij de Bijenkorf. Stel dat je een creditcardrekening hebt van 1.000 euro per maand, en je hebt al dat geld buiten de Bijenkorf uitgegeven, dan krijg je dus een shoptegoed van 5 euro. Heel veel voordeel levert het je dus niet op, maar als je vaste klant bent bij de Bijenkorf, is het wel het overwegen waard.

Kosten per jaar: €18,50

Andere voordelen: Alle aankopen met de kaart zijn 180 dagen verzekerd en je hebt een aflevergarantie bij online bestellingen.


Euroclix Mastercard

Als je niet gebonden wil zijn aan de partners van je creditcard, maar zelf wil beslissen waar je je geld uitgeeft, past de Euroclix-kaart misschien beter bij jou. Daarmee spaar je met iedere 10 euro die je uitgeeft 2 Clix. Als je genoeg Clix hebt gespaard, kun je je laten uitbetalen.

Hoeveel euro's je per Clix krijgt, hangt af van hoeveel Clix je hebt gespaard. De wisselkoers wordt namelijk gunstiger naarmate je aantal Clix hoger is. In het beste geval krijg je 0,25 procent van je uitgaven terug. Als je 10.000 euro uitgeeft, ontvang je daarmee 2.000 Clix die je kunt omwisselen voor 25 euro. Ook met deze kaart duurt het dus wel even totdat je een leuk bedrag bij elkaar hebt gespaard.

Kosten per jaar: Na het eerste jaar €15.

Andere voordelen: Je aankopen met de kaart zijn 180 dagen wereldwijd verzekerd, je hebt een aflevergarantie en een standaard aanvullende reisverzekering voor reizen die je boekt met de kaart.


Goededoelenkaarten

Tot slot is er nog de optie om niet te sparen voor vluchten of extra geld, maar voor goede doelen. Dat kan met meerdere kaarten: de Visa Panda Card en de ASN Creditcard.

Met de Visa Panda Card steun je het Wereld Natuur Fonds. Ieder jaar wordt een deel van de kaartkosten die je maakt overgemaakt naar het WNF, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Verder werkt de kaart precies hetzelfde als de Visa World Card.

Kosten per jaar: €36,50

Andere voordelen: Vrijwel al je aankopen met de kaart zijn 180 dagen verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadigingen en reizen die je boekt met de kaart zijn aanvullend verzekerd.

Met de ASN Creditcard doneer je met elke euro die je uitgeeft een vast bedrag aan een aantal duurzame partijen waarmee ASN mee samenwerkt. Dat zijn onder meer Amnesty International, Stichting Natuur & Milieu en Urgenda. ASN zegt niet hoeveel geld je per euro doneert, maar laat wel weten dat alle creditcard-klanten samen in 2018 net geen 145.000 euro doneerden.

Kosten per jaar: €22,50

Andere voordelen: Je hebt een aflevergarantie voor met de creditcard bestelde spullen, je aankopen zijn 180 dagen verzekerd en reizen die je boekt met de creditcard zijn verzekerd.

Lees meer over sparen: