• Samsung introduceerde onlangs de nieuwste topmodellen van het aanbod van mobieltjes: de Samsung Galaxy S23.
  • Deze telefoons worden geleverd met een minimale opslagruimte van 128 GB, maar daarvan blijkt de helft al in beslag genomen voor eerste gebruik, meldt techplatform AG Connect.
  • Samsung installeert veel bloatware en eigen software en draait twee installaties van besturingssysteem Android.

Tegenwoordig moet je moeite doen om een premium telefoon te vinden die minder dan 128 GB aan opslagruimte heeft. Een goede ontwikkeling, want software zoals het besturingssysteem, apps en bestanden vragen steeds meer ruimte, net als foto’s en video’s.

Dat fors wat opslagruimte soms hard nodig is, bewijst Samsung. In het geval van de nieuwe Samsung Galaxy S23-modellen blijkt namelijk dat je effectief slechts 68 gigabyte aan opslagruimte hebt zodra je de telefoon voor het eerst inschakelt, schrijft techplatform AG Connect.

Dit komt doordat Samsung naast besturingssysteem Android veel meer software op de nieuwe mobieltjes installeert. Zo blijkt onder meer dat de fabrikant erg veel bloatware, software van andere fabrikanten die vooraf op een apparaat wordt geïnstalleerd, meelevert. Ook zou de telefoon met twee volledige installaties van Android werken.

Dat 60 GB erg veel is wordt vooral duidelijk als je het vergelijkt met de nieuwste Google Pixel 7-telefoons. Deze worden geleverd met een installatie die slechts 15 GB van de totale opslagruimte in beslag neemt. Maar het grootste probleem bij deze constatering is dat het niet altijd mogelijk is om de extra, en vaak ongewenste software te verwijderen om de opslagruimte terug te winnen.

Weten wat Samsung nog meer doet om die 60 GB te vullen? Lees het hele artikel op AG Connect: Android dubbel zo groot als Windows 11, door Samsung-bloatware