• Een systeemcamera is compact, licht en biedt de mogelijkheid om te werken met verschillende lenzen.
  • Je krijgt kwalitatief hoogwaardige foto’s en kunt de camera volledig zelf instellen.

Hoewel we steeds meer fotograferen met onze smartphones gaat er technisch gezien niets boven een echte camera. De keuze in camera’s is overweldigend.

Zeker wanneer je nog niet zo lang fotografeert, is het makkelijk om het spoor bijster te raken in de keuze voor een systeemcamera. Daarom helpen we je graag bij jouw keuze voor de beste systeemcamera van 2019.

In dit artikel:

  1. Wat is een systeemcamera?
  2. Welke sensor?
  3. Hoeveel megapixels?
  4. Welke lens?
  5. Opslag
  6. Connectiviteit
  7. De beste systeemcamera’s 2019 tot € 1.000

1. Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera is een camerabehuizing die je de mogelijkheid biedt om met verschillende lenzen te werken. Het gaat om camera’s die geen spiegelsysteem hebben – dan spreken we namelijk van een spiegelreflexcamera. Een systeemcamera is een camera met een verwisselbare lens waarmee je op het scherm of in een elektronische zoeker naar je onderwerp kijkt.

Hoewel sommige mensen van mening zijn dat je alleen met een spiegelreflexcamera serieus kunt fotograferen is dat eigenlijk een beetje achterhaald. Van systeemcamera’s mag je vergelijkbare resultaten verwachten als van een digitale spiegelreflexcamera. Sterker nog, ze zijn vaak zelfs beter, want ze beschikken over een aantal grote voordelen ten opzichte van hun spiegelbroers. Zo zijn ze vaak sneller doordat ze een elektronische sluiter hebben en kun je preciezer en sneller scherpstellen doordat systeemcamera’s beschikken over een complex scherpstelsysteem met scherpstelpunten over vrijwel het hele beeld.

Doordat een systeemcamera een spiegel ontbeert, is hij een stuk compacter, zodat je hem makkelijker mee kunt nemen. Ook is hij trillingvrij en geruislozer dan een spiegelreflexcamera en dat kan in sommige situaties een voordeel zijn.

2. Welke sensor?

De ziel van een digitale camera is de sensor. Deze bepaalt het beeldformaat, resolutie, scherptediepte en dynamisch bereik. Een beeldsensor is dat deel van de camerahardware dat licht opvangt en dat wat je door een zoeker of op je scherm ziet naar een afbeelding omzet. Het formaat van de sensor beïnvloedt de relatie tussen wat je probeert vast te leggen en wat er daadwerkelijk naar de geheugenkaart wordt gestuurd.

Het grootste sensorformaat noemen we fullframe. Met dit type sensor heb je geen uitsnede- of cropfactor. Wat je door de zoeker ziet, is ook wat er op je geheugenkaart komt te staan.

Het APS-H-type combineert een relatief grote sensor met een matig aantal pixels om de snelheid en ISO-prestaties te verbeteren. Het past een cropfactor van 1,3x toe op gemonteerde lenzen. Dat betekent dat wat je ziet door de zoeker iets wordt uitvergroot.

Four Thirds is ruwweg een kwart van de grootte van een fullframe-sensor. Het heeft een uitsnedefactor van 2x, wat de effectieve brandpuntsafstand van een gemonteerde lens verdubbelt.

Als het enigszins mogelijk is, let dan bij de aanschaf van een nieuwe systeemcamera op het soort sensor dat erin zit. Omdat het formaat en het type van de sensor zo’n grote invloed hebben op de foto’s die je camera maakt, doe je er goed aan daar kritische naar te kijken.

3. Hoeveel megapixels?

Wanneer je op zoek bent naar de beste systeemcamera 2019 word je ongetwijfeld geconfronteerd met de term megapixels. Het heersende idee is dat hoe meer megapixels een camera heeft, hoe beter je foto’s worden. Toch gaat dat niet altijd op.

Het aantal megapixels van een camera staat voor het aantal lichtgevoelige elementjes die op de beeldsensor zitten. Ieder element registreert hoeveel licht erop valt. Hoe meer pixels per vierkante millimeter, hoe minder licht iedere pixel opvangt. En wanneer een pixel minder licht opvangt, is de kans kleiner dat de juiste informatie voor de foto wordt vastgelegd.

Een camera met veel megapixels maakt dus niet perse betere foto's dan een camera met minder megapixels. Je merkt dat verschil vooral wanneer je foto's op groter formaat wilt afdrukken of wanneer je foto’s wilt bewerken in Photoshop. Als je dit niet van plan bent, hoef je niet overdreven veel waarde te hechten aan het aantal megapixels. De grootte van de beeldsensor en het type lens hebben uiteindelijk meer invloed op de kwaliteit van de foto.

4. Welke lens?

Zonder lens begin je weinig met je systeemcamera, maar ook wat betreft lenzen kun je overdonderd zijn door de enorme keuze. Let er vooral op dat de lens ook daadwerkelijk op jouw camera past en bedenk vooraf wat je wilt gaan doen met de lens. Fotografeer je graag insecten op een macrostand? Of zijn uitgestrekte landschappen juist helemaal jouw ding?

Wat je ermee wilt doen, bepaalt de keuze voor de juiste lens. Heb je al lenzen van een andere camera? En passen die niet op je nieuwe body? Kijk dan of je een lensadapter kunt krijgen. Misschien niet de meest gebruiksvriendelijke optie, maar wel de meest voordelige.

5. Opslag

Vaak is het opslagmedium de sluitpost wanneer je een nieuwe systeemcamera koopt. Dat is niet erg, maar kijk wel kritisch naar welk soort sd-kaart dat je kiest. Een goede, grote, snelle sd-kaart is belangrijk voor een goede en veilige opslag van je beelden. Dit soort kaarten is verkrijgbaar in verschillende typen en groottes. Het type SDHC heeft een opslag tot 32 GB. Wanneer dit logo op je camera staat, kun je alleen SD- en SDHC-kaarten gebruiken. Staat er een logootje van SDXC op, kun je ook dit type opslagkaart gebruiken. Deze zijn beschikbaar met opslagruimte van 32 GB tot 2 TB.

6. Connectiviteit

Wanneer je je gemaakte foto’s direct op je smartphone, tablet of computer wilt bekijken, kan het handig zijn om een camera met wifi of bluetooth aan te schaffen. Dat scheelt gedoe met kaartjes en kaartlezers.

Niet alle camera’s met wifi kunnen overigens hetzelfde, dus zoek goed uit of wat je wilt doen ook daadwerkelijk mogelijk is met de camera die je op het oog hebt. Het is ook handig om je ervan te verzekeren dat de camera samenwerkt met jouw smartphone. Niet alle smartphones kunnen met de benodigde apps voor het overzetten van beelden overweg.

Een andere optie is een bluetoothverbinding tussen je camera en je smartphone. Een nadeel hiervan is dat je met bluetooth geen grote bestanden kunt versturen. Het werkt prima om de beeldjes die je op het lcd-scherm van je camera ziet over te zetten naar je telefoon. Maar wanneer je grotere bestanden wilt omdat je graag inzoomt op details, dan zul je toch gebruik moeten maken van wifi voor het overzetten van de bestanden.

7. De beste systeemcamera’s 2019 tot € 1.000

 

1. Canon EOS M50

2. Fujifilm X-T20

3. Panasonic Lumix DMC-GX80

4. Sony A6000

5. Canon EOS M5