• De MacBook-serie van Apple bevat de beste laptops in de branche
• Van alle varianten is de 13-inch MacBook Air 2019 wat ons betreft de beste Apple Macbook

Binnen de laptopwereld zijn er grofweg twee smaken: Windows-laptops en MacBooks. Waar de eerste laptop door meerdere fabrikanten worden geleverd, worden MacBooks alleen door Apple gemaakt. Dat betekent wellicht iets minder keuze, maar de ondersteuning en kwaliteit van de Apple-software maakt dat ruimschoots goed. Wat is voor jou de beste Apple MacBook?

Het antwoord op die vraag is natuurlijk helemaal afhankelijk van waar jij de laptop voor wilt gebruiken, maar over het algemeen is voor de meeste mensen de MacBook Air 2019 uiterst geschikt. Het is de goedkoopste laptop van Apple die vorige jaar uitkwam, maar er wordt niet beknibbeld op functies of hardwarekwaliteit.

Wanneer je graag iets meer vermogen wilt, heb je aan de 13-inch MacBook Pro 2019 een goede keuze. Hoewel de resolutie van het scherm hetzelfde is als die van de MacBook Air 2019 en beide laptops een Touch ID-vingerafdrukscanner bieden, heeft de MacBook Pro aanzienlijk meer vermogen. Hij is namelijk voorzien van een Intel quad-core processor (in tegenstelling tot de Air die een dual-core in zich heeft). Wil je intensieve taken zoals fotobewerking uitvoeren, dan is de MacBook Pro 2019 jouw keus.

Tot slot is er de gloednieuwe 16-inch MacBook Pro. Een uiterst krachtig en veelzijdig model dat net op de markt is. Deze laptop heeft een beeldscherm dat nét groter is dat het 15,4-inch model en veel scherper is. Er zitten zes- tot acht-core Intel-processors in en een speciale AMD Radeon Pro-graphics grafische kaart.

Is je portemonnee wat minder diep, maar wil je toch graag een MacBook? Dan zijn er modellen uit 2017 die je nog steeds veel waar voor je geld geven.

We zetten hier alle laptops voor je op een rijtje, zodat je zelf een gedegen keuze kunt maken die past bij jouw specifieke wensen en eisen aan een laptop. Succes!

Dit zijn volgens ons de beste Apple MacBooks die je kunt kopen:

- Beste MacBook in het algemeen: 2019 MacBook Air
- Best betaalbare MacBook: 2017 MacBook Air
- Beste MacBook voor onderweg: 2017 12-inch MacBook
- Beste middenweg MacBook: 2019 13-inch MacBook Pro
- Beste high-performance MacBook: 2019 16-inch MacBook Pro

Lees ook: 24 essentiële tips waarmee jij het beste uit je Mac haalt

De beste Apple MacBook in het algemeen

De nieuwste MacBook Air – met het alom bekende Apple-ontwerp – is geüpgraded met nieuwere specificaties, maar hij blijft betaalbaar. Dat maakt het onze absolute favoriet.

Met de MacBook Air krijg je een beyond-HD, 13,3-inch beeldscherm, een Touch ID-vingerafdrukscanner waarmee je onder meer kunt inloggen en mobiel betalen en twee Thunderbolt 3-variante USB-C-poorten. Thunderbolt-geschikte USB-C-poorten kunnen meer gegevens overbrengen, twee 4K-monitoren ondersteunen, energieverslindende randapparatuur opladen en externe afbeeldingen ondersteunen. Tot slot heeft deze MacBook Air de langste batterijduur van alle Apple-laptops; geschikt voor maximaal 12 uur draadloos internetten.

Dit is de MacBook die je het beste kunt gebruiken als je alledaagse metgezel voor de meeste reguliere taken en games.


De best betaalbare

Als je budget niet oneindig is, is de MacBook Air 2017 een goede koop. Hij is nog steeds krachtig genoeg voor de meeste gemiddelde gebruikers.

Laat je niet voor de gek houden door zijn leeftijd: Als je geld wilt besparen, is de 2017 MacBook Air een fatsoenlijke machine die nog bijna drie jaar meegaat. Een krapper budget maakt wel dat je minder eisen kunt stellen. Zo is de 2017 MacBook Air gebaseerd op het originele ontwerp en wordt hij dus geleverd met een beeldscherm dat slechts 1.440 x 900 pixels bevat. Ook heb je weinig keuze in kleur. De laptop wordt standaard in het zilver geleverd.

Een voordeel is dat dit model over meer USB-poorten beschikt dan zijn opvolger: twee USB3-poorten, een Thunderbolt 2-poort en een full-sized SD-kaartslot. De MacBook Air uit 2017 ondersteunt de nieuwste 802.11ac Wi-Fi-standaard en de batterij gaat net zo lang mee als die van het nieuwste model. Je kunt dus maximaal 12 uur zorgeloos surfen op het web via Wi-Fi.

Klein detail: Dit is het laatste MacBook-model dat je kunt kopen met het verlichte Apple-logo op de deksel. Apple verkoopt dit model overigens niet meer rechtstreeks, maar je kunt het nog prima vinden bij diverse Apple-resellers.


De beste variant voor onderweg

Als je veel onderweg bent en je laptop makkelijk mee wilt kunnen nemen, is de 12-inch MacBook uit 2017 een goede keuze. Dit is namelijk de kleinste en lichtste moderne MacBook die Apple heeft geproduceerd sinds de 11-inch MacBook Air.

Dit model heeft wel wat weg van de 13-inch MacBook Air uit 2019, met het verschil dat de 12-inch meer basis SSD-opslag in zich heeft. Deze versie van de MacBook was de start van ultrascherpe beeldschermen op Apple-laptops voor algemeen gebruik. Het model heeft dan ook een resolutie van 2.304 x 1.440 pixels per inch.

Een nadeel van deze laptop is dat hij slechts een enkele USB-C 3.1 (USB-C) poort heeft, maar met een hub met extra poorten is dat eenvoudig op te lossen. Doordat de USB-C-poort geen Thunderbolt ondersteunt, kun je er helaas geen energieverslindende apparatuur mee opladen.


De middenweg MacBook

Als je een balans wilt vinden tussen kracht en gemak onderweg, dan is de nieuwste 13-inch MacBook Pro uit 2019 zeker wat voor jou.

Deze MacBook is uitgerust met krachtige Intel-processors en de Touch Bar van Apple, voor snelle biometrische registratie. Hij weegt niet veel meer dan de nieuwste MacBook Air. De 13-inch MacBook Pro is geschikt voor zowel creatieve professionals als algemene gebruikers die veel rekenkracht gebruiken (denk zware games en video).

Wanneer je een flink beroep doet op de rekenkracht van deze laptop, betaal je daar wel voor in de vorm van verminderde batterijduur.

De 13-inch MacBook Pro wordt geleverd in zilverkleurige of Apple's Space Gray en heeft twee Thunderbolt 3-poorten. Deze startconfiguratie bevat een 8e generatie Intel Core i5 CPU, 8 GB RAM en een 128 GB SSD. Vanaf daar kan de laptop worden geüpgraded naar een Intel Core i7, tot 16 GB RAM en tot 2 TB SSD-ruimte.


De high-performance MacBook

Wie het uiterste van zijn MacBook eist, komt uit bij het vlaggenschip van Apple: de 16-inch MacBook Pro.

Eind 2019 kwam de eerste volledig nieuwe MacBook Pro sinds 2016 op de markt: een 16-inch versie die het oude 15,4-inch model vervangt. Dat grotere beeldscherm past opvallend genoemd binnen vrijwel hetzelfde laptopframe, dankzij een kleinere beeldschermbehuizing.

Met dit model bewijst Apple dat het luistert naar de feedback van zijn klanten, aangezien er diverse aanpassingen zijn gedaan aan de vormgeving van het toetsenbord. Zo is de Touch Bar versmald en zijn de toetsen gevoeliger en stiller geworden tijdens het typen.

De 16-inch MacBook Pro beschikt over een zes-core, 9e generatie Intel Core i7 CPU met AMD Radeon Pro 5300M graphics, 16 GB RAM en een SSD van 512 GB. Er is ook een hoogwaardig model met een achtcore Intel Core i9 CPU met AMD Radeon Pro 5500M graphics, 16 GB RAM en een SSD van 1 TB.

Alle 16-inch MacBook Pro-modellen hebben een schermresolutie van 3.072 x 1.920 pixels per inch, vier Thunderbolt-3-poorten en een batterij die tot 11 uur lang meegaat op het web.

Lees ook: Apples nieuwste MacBook Pro ziet er van buiten hetzelfde uit, maar binnenin is er het nodige veranderd – dit moet je weten

Insider Picks Nederland schrijft over dingen die jij wellicht leuk vindt. Business Insider Nederland heeft samenwerkingen met verschillende affiliatepartners. Dit betekent dat we een vergoeding ontvangen bij een eventuele aankoop.