Beursfraudeur Bernie Madoff zou ernstige nierklachten hebben en stervende zijn. Zijn advocaat vroeg daarom om zijn vrijlating.

Madoff werd in 2009 veroordeeld tot 150 jaar cel. De zakenman had beleggers opgelicht voor miljarden dollars door jarenlang een piramidespel gaande te houden.

Rechter Denny Chin ziet geen reden om Madoff eerder op vrije voeten te stellen. Hij rekent de megafraudeur aan dat hij weinig spijt lijkt te hebben van zijn daden.

Een Amerikaanse rechter heeft een verzoek van megafraudeur Bernard Madoff om eerder vrijgelaten te worden afgewezen. Hij zou ernstige nierklachten hebben en stervende zijn.

Rechter Denny Chin oordeelde dat de 82-jarige crimineel nooit oprecht berouw heeft getoond.

Madoff kreeg in 2009 een gevangenisstraf opgelegd van 150 jaar. De zakenman had beleggers opgelicht voor miljarden dollars door jarenlang een piramidespel gaande te houden.

Hij liet het geld van beleggers binnenstromen en gebruikte dat om zijn eigen luxe leven te kunnen betalen. Oude beleggers werden betaald met de inleg van nieuwe klanten. Het systeem stortte in toen cliënten hun inleg terugvroegen als gevolg van de economische crisis.

Lees ook op Business Insider

Fondsen, banken, beroemdheden maar ook kleine beleggers overal op de wereld werden slachtoffers van Madoffs bedrog. Nederlandse beleggers zijn voor ongeveer 1,9 miljard euro benadeeld. De meeste schade kwam voor rekening van bankverzekeraar Fortis, die zo’n 922 miljoen euro aan de zwendelaar toevertrouwde.

Bernie Madoff lijkt weinig spijt te hebben van zijn daden

De rechter noemt het “heel spijtig” dat Madoff ziek is, maar ziet verder geen reden om hem vrij te laten.

Chin rekent de megafraudeur aan dat hij weinig spijt lijkt te hebben van zijn daden. Madoff zou vooral betreuren dat hij door de mand is gevallen. Veel voormalige klanten lijden volgens de rechter nog steeds onder de gevolgen van zijn frauduleuze praktijken.

“Toen ik meneer Madoff veroordeelde in 2009, was het absoluut mijn bedoeling dat hij de rest van zijn leven in gevangenschap zou doorbrengen”, stelt de rechter. “Er is de afgelopen 11 jaar niets gebeurd wat me van gedachten heeft doen veranderen.”

Madoff zit volgens zijn advocaat in een rolstoel en zou minder dan achttien maanden te leven hebben. De raadsman reageert teleurgesteld op het besluit van Chin. Hij stelde dat zijn cliënt nu alleen nog kan hopen dat president Donald Trump besluit opdracht te geven tot zijn vrijlating.

Lees meer over Bernie Madoff: