Bernie Madoff vindt dat het piramidespel dat hij jarenlang gaande hield niet echt zijn schuld is. De mensen die bij hem investeerden hadden beter moeten weten, vertelt hij in de gevangenis.

Wall Street Journal-verslaggever Sital Patel sprak twee uur lang met Madoff in zijn gevangenis in North Carolina. Hij was vrolijk tijdens het gesprek en maakte grapjes, bijvoorbeeld over de penitentiaire inrichting waar hij zit. “Beter dan dit wordt het niet”, zei Madoff, die de gevangenis een “soort vakantiekamp” noemde.

Opvallend was dat Madoff nauwelijks verantwoordelijkheid nam voor zijn daden – één van de grootste fraudezaken uit de geschiedenis, waarbij beleggers tientallen miljarden dollar kwijtraakten. Madoff zei dat hij het gevoel had dat hij “erin geluisd” was, en dat hij altijd het idee had dat hij zichzelf eruit kon redden.

De mensen die in zijn fonds investeerden waren “mensen van niveau”, die beter hadden moeten weten. “Ze vroegen me almaar hoe ik het deed. En ik wilde niets zeggen, en toch bleven ze investeren”, aldus Madoff. “Je moet dingen kunnen snappen. Je moet de juiste vragen kunnen stellen.”

‘Tipgever was een idioot’

Volgens hem wisten de banken van zijn fraude en zijn ze al die jaren medeplichtig geweest. En hij kon zo lang zijn gang gaan, omdat accountants nooit de bezittingen van zijn bedrijf hebben nagetrokken. “Als ze me hadden gecontroleerd, hadden ze me doorgehad”, zei Madoff.

Hij werd uiteindelijk gepakt omdat de Amerikaanse autoriteiten werden getipt door een accountant, Harry Markopolos. “Een idioot”, volgens Madoff, omdat hij de autoriteiten niet de juiste tips gaf.

Madoff vertelde dat hij in 2008 voor het eerst realiseerde dat er een economische crisis aan zat te komen, toen hij aan het golfen was in Florida. Hij zei dat hij “een zwart jochie” als caddie had, die vertelde dat hij huizen aankocht en weer verkocht. “En daar had hij geen hypotheken voor nodig. Hij verkocht ze gewoon door met winst”, vertelde Madoff. “Ik zei tegen mijn vrouw: dit is het einde.”

Met zijn vrouw praat hij trouwens niet meer, bekende hij. Met niemand in zijn directe familie, en dat was het ergste van zijn veroordeling. Iedere gevangene krijgt maandelijks beltegoed, maar Madoff vertelde dat hij het niet op krijgt. “Ik heb niemand om mee te praten.”