De Duitse broedplaats voor internetbedrijven Rocket Internet kende donderdag een moeizaam beursdebuut.

De openingskoers van het aandeel Rocket Internet op de beurs van Frankfurt lag op 42,50 euro en dat was precies het niveau van de introductieprijs. Maar kort daarna zakte het aandeel weg tot een niveau van 36 euro, om rond kwart voor tien te stabiliseren op iets meer dan 39 euro.

Het bedrijf heeft hiermee en marktwaarde van ongeveer zes miljard euro. Met de opbrengst van de beursgang, van tot 1,4 miljard euro wil Rocket Internet nieuwe investeringen in jonge internetbedrijven doen.

Begeleidende zakenbanken kunnen nog besluiten om extra aandelen uit te geven ter waarde van 210 miljoen euro, maar bij een koersdaling op de eerste handelsdag is dat minder waarschijnlijk.

Duitse beursintroducties: geen spektakel

De beursgang van Rocket Internet volgt op die van online modewinkel Zalando, afgelopen woensdag. Zalando is groot geworden in de stal van Rocket Internet.

Het beursdebuut van Zalando was evenmin erg  spectaculair. De openingskoers lag woensdag 12 procent boven de introductieprijs van 21,50, maar aan het einde van de eerste handelsdag sloot het aandeel Zalando op het introductieniveau.

De beursgang van de twee Duitse internetbedrijven volgt op die van de Chinese online marktplaats Alibaba op 19 september in New York. Die leverde veel spektakel op, met een koersstijging van 38 procent op de eerste handelsdag. Alibaba haalde liefst 25 miljard dollar aan vers geld op met zijn beursgang.

In het voetspoor van Alibaba

Zalando en Rocket Internet hebben hun beursdebuut bewust in het kielzog van Alibaba gepland, om mee te profiteren van de belangstelling van beleggers voor online winkels.

Voor zakenbanken is het bij een beursgang altijd de kunst om de juiste balans tussen vraag en aanbod te vinden. Bij Alibaba was de introductieprijs bewust relatief conservatief ingeschat, om in ieder geval geen koersdaling te krijgen bij het beursdebuut.

Rocket Internet had zijn introductiekoers aan de bovenkant van een bandbreedte van 32,50 tot 42,50 euro geprikt, maar op basis van het eerste handelsuur lijkt dat aan de hoge kant te zijn geweest.

Rocket Internet: Duitse startups

Rocket Internet is de belangrijkste ‘broedplaats’ voor internet startups in Duitsland. Oprichters van het bedrijf zijn de Duitse ondernemer Oliver Samwer (bestuursvoorzitter) en diens broers Marc en Oliver.

De Samwers staan erom bekend dat ze goed kijken naar internetontwikkelingen en bij ontluikende successen in bijvoorbeeld de VS snel tegenhangers opzetten in Europa en elders.

Het startupforum zette naast Zalando onder meer een tegenhanger van sociale-verhuursite Airbnb in de markt (Wimdu) en exploiteert sites als Foodpanda (thuisbezorging), betaaldienst Payleven en sinds kort in Nederland de bemiddelaar voor schoonmaakhulp Helpling.nl.

In de afgelopen drie jaar staken de Zweedse vermogensbeheerder Kinnevik en de Russische miljardair Len Blavatnik elk honderden miljoenen euro’s in Rocket Internet.

Lees ook

Alibaba grootste beursgang ooit

Deze vrouw van 30 werd miljardair met een simpele bloedtest

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl