Wat is dé start-up-hoofdstad van Europa? Berlijn lijkt Londen in te halen, als je kijkt naar geïnvesteerde bedragen. De Samwer-broertjes spelen daar een grote rol in.

Het contrast tussen Londen en Berlijn kan bijna niet groter zijn. In maatpak perst de haute finance zich door de middeleeuwse straatjes van Londen, terwijl de huizenmarkt records verbreekt. Na twintig jaar wederopbouw doet Berlijn echter nog altijd winderig aan. Creatievelingen wonen, drinken en feesten er voor een habbekrats. Toch verslaat Berlijn de Britse hoofdstad op het gebied van durfkapitaal.

2,2 miljard voor Berlijn

Op verzoek van Die Welt analyseerde DowJones VentureSource de stromen durfkapitaal in beide hoofdsteden. Het blijkt dat Berlijn afgelopen jaar Londen heeft ingehaald. In 2014 trokken Berlijnse bedrijven 2,2 miljard dollar durfkapitaal aan, tegen slechts 1,5 miljard voor firma’s in Londen. In het eerste kwartaal van 2015 gingen de steden ongeveer gelijk op: 840 miljoen dollar voor Berlijn, tegen 850 miljoen dollar voor Londen.

Maar die inhaalslag komt vooral op het conto van een handvol goed presterende bedrijven, die een paar klappers binnenhaalden. Vooral maaltijddienst Delivery Hero, onderdeel van Rocket Internet (het bedrijf van de gebroeders Samwer) springt eruit. In 2014 kreeg Delivery Hero een half miljard dollar geïnjecteerd, dit jaar gevolgd door nog eens een half miljard.

Naam Samwer duikt overal op

De Samwer-broertjes zijn instrumenteel voor het succes van Berlijn als start-scene, zo blijkt. Veel bedrijfjes zijn onder de Rocket Internet-mantel begonnen. Dat is meteen ook Berlijns zwakte. Afgezien van Rocket Internet zijn er weinig spelers met ervaring. In Londen zitten meer doorgewinterde ondernemers, die al een aantal start-ups zijn begonnen en met succes hebben doorverkocht. Ook richt Rocket Internet, en daarmee de hele Berlijnse scene, zich vooral op online winkelen. De basis van de Londonse start-up-scene is breder, zegt investeerder Eileen Burbidge van Passion Capital.

Maar door het jeugdige karakter van Berlijn komt het talent vanzelf wel, denkt rekruteerder Melikshah Ünver uit Berlijn. "Wij zijn veel jonger en dynamischer." Dat moet ook Passion Capital toegeven. "Lage huren, nachtleven, en een waanzinnig aantrekkelijk klimaat voor jonge creatieve mensen", noemt Passion Capital-medewerker Stefan Glänzer als voordelen. "Als ik door de wijk Mitte loop, hoor ik meer Engels dan Duits op straat", zegt hij.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl