Beleggersclub VEB eist opheldering van broker DeGiro naar aanleiding van een boete die de effectenbemiddelaar kreeg van toezichthouder AFM.

Volgens de VEB moet DeGiro sowieso met schadevergoedingen over de brug komen.

De beleggerslcub overweegt een rechtszaak te starten tegen DeGiro.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) overweegt een rechtszaak tegen broker De Giro te starten. Dat bevestigt de VEB tegenover Het Financieele Dagblad.

Afgelopen juli kreeg DeGiro een forse boete van 300.000 euro opgelegd van financiële toezichthouder AFM.

De boete heeft te maken met overtredingen van de Wet op het financieel toezicht in 2018, waarbij de bedrijfsvoering moest worden aangepast omdat klanten in de ogen van de waakhond te veel risico liepen.

De AFM heeft in juli een groot onderzoeksrapport vrijgegeven, waarin wordt gesteld dat DeGiro op diverse punten onvoldoende zorg heeft gedragen voor de bescherming van de belangen van klanten.

Lees ook op Business Insider

Als broker voor particuliere beleggers opereert DeGiro niet als bank. Geld van klanten dat niet in beleggingen zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en opties zit, wordt daarom automatisch aangehouden in zogenoemde ‘Cash Funds’. Dit zijn geen spaarrekeningen die onder het depositogarantiestelsel vallen, maar beleggingsfondsen waar liquide middelen voor de korte termijn worden aangehouden.

VEB zegt te zijn misleid door DeGiro

Een van de kritiekpunten van de AFM is dat DeGiro onjuiste informatie heeft verschaft aan klanten over het apart bewaren van beleggingen en de Cash Funds.

Als belangenbehartiger van particuliere beleggers heeft de VEB diverse vragen gesteld aan DeGiro over deze kwestie. De beleggersclub is naar eigen zeggen misleid bij de beantwoording van DeGiro op eerdere vragen.

In een brief aan DeGiro vraag de VEB om opheldering en dreigt de beleggersclub met een rechtszaak. “Er ligt voldoende materiaal om een procedure te starten”, zegt adjunct-directeur Errol Keyner van de VEB tegen het FD.

Wat de VEB betreft moet er sowieso schadevergoeding komen. “Het is dodelijk voor DeGiro als ze een schadevergoeding zouden afwijzen”, aldus Keyner.

DeGiro geeft klanten bankrekening

DeGiro is de afgelopen jaren zeer hard gegroeid en moest tijdens de lockdown eerder dit jaar een wachtlijst hanteren om de stroom van nieuwe aanmeldingen voor beleggingsrekeningen in goede banen te leiden.

In de eerste helft van dit jaar kwamen er liefst 200.000 klanten bij. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf inmiddels ruim 633.000 beleggingsrekeningen.

Eind vorig jaar werd DeGiro overgenomen door zijn Duitse collega Flatex. Flatex bezit in tegenstelling tot DeGiro wel een bankvergunning

Begin juli kondigde DeGiro in een mail voor klanten aan dat de geldmarktfondsen binnenkort worden vervangen door een bankrekening bij Flatex. Vanaf dat moment valt geld dat op cashrekeningen wordt aangehouden wel onder het depositogarantiestelsel, waarbij 100.000 euro via een overheidsregeling is gegarandeerd, mocht Flatex/DeGiro failliet aan.

LEES OOK: Gezonde correctie of krijgt de beurs hardere klappen?