• Particuliere beleggers worden huiverig om via de optiemarkt te speculeren op koersstijgingen van aandelen.
  • Uit Amerikaanse data blijkt dat bij kleinere optiecontracten eind september slechts 43 procent gericht was op koersstijgingen.
  • Het negatieve sentiment op de optiemarkt valt samen met een koerscorrectie op aandelenmarkten die nog niet ten einde lijkt.

Particuliere beleggers worden huiverig om via optiemarkten te speculeren op koersstijgingen van aandelen, blijkt uit Amerikaanse data. De recente correctie op de aandelenmarkt lijkt daarbij een rol te spelen, meldt persbureau Bloomberg.

Begin dit jaar was duidelijk te zien dat particuliere beleggers zich via sociale fora zoals Reddit verenigden om bepaalde aandelen te steunen. Dat had flinke invloed op beurskoersen.

De zogenoemde meme-beleggers maakten via apps zoals Robinhood veelvuldig gebruik van opties om te speculeren op koersstijgingen van aandelen. Dit leidde tot extreme koersbewegingen, onder meer van het aandeel Gamestop, een Amerikaanse keten van gamewinkels.

Een optie is een contract dat je het recht geeft om bijvoorbeeld aandelen te kopen of te verkopen tegen een specifieke prijs binnen een bepaalde periode. Lees hier meer over hoe de optiemarkt werkt.

In september hebben aandelenmarkten een stap terug gedaan en daarbij lijken particuliere beleggers huiveriger geworden om in te zetten op koersstijgingen. Bij de kleinere optiecontracten die veelal door particulieren worden gebruikt, was slechts 43 procent gericht op koersstijgingen, aldus Bloomberg. Dat is het laagste niveau dit jaar.

September was een tegenvallende maand voor aandelenbeleggers, waarbij de brede S&P 500-index bijna 5 procent daalde

In de eerste week van oktober is per saldo nog geen duidelijk herstel zichtbaar van aandelenmarkten. Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem wijzen er in deze column op Business Insider op dat de correctieve fase nog niet voor bij is.

In Amsterdam noteerde de AEX-index woensdag ruim 2 procent lager op 754 punten. De openingsindicatoren voor de Amerikaanse beurzen wezen woensdag op een lagere opening.

Onder meer inflatiezorgen spelen nog steeds een rol door de aanhoudende stijging van de prijzen van olie en gas. Daarnaast kijken beleggers woensdag uit naar het banenrapport van de Amerikaanse loonstrookverwerker ADP.

LEES OOK: 4 dingen die de wereldeconomie in een nieuwe crisis kunnen storten – Evergrande is niet het enige risico