ANALYSE – Je zou denken dat beurshandelaren hun lesje hebben geleerd na het Brexit-referendum en de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten.

Maar het lijkt er niet echt op.

In de aanloop naar de Franse verkiezingen hebben vermogensbeheerders onvoldoende actie ondernomen om zich in te dekken tegen een dramatische uitslag, zo stellen analisten van Bank of America

Dit schrijven de analisten in een recent rapport:

“Financiële markten hebben de risico’s onvoldoende ingeprijsd in onze optiek. Hoewel er wel een sterke beweging richting het afdekken van risico’s lijkt te zijn, blijven de meeste beleggers overwogen in Europese activa en de euro. Er zijn echter asymmetrische risico’s. In een positief scenario kan de euro stijgen naar 1,10 dollar per euro, maar bij een negatief scenario is een daling onder pariteit tot 0,90 dollar per euro mogelijk.”

Franse verkiezingen: twee kampen

Hoe staat het er dan precies voor met de Franse verkiezingen?

Er zijn vier kandidaten die een serieuze rol spelen. Twee zijn pro-euro en voorstanders van de markteconomie. Het gaat om de voormalige zakenbankier Emmanuel Macron en de voormalige eerste minister François Fillon.

Voor de twee andere kandidaten geldt dit alles juist niet: Marine Le Pen van het Front National en de onafhankelijke socialist Jean-Luc Mélenchon.

Mélenchon noemt zich een fan van wijlen Hugo Chavez, de voormalige president van Venezuela. Hij heeft aangegeven dat hij bereid is om uit de eurozone te treden en is flink opgekomen in de Franse peilingen. Momenteel scoort Mélenchon zo'n 18,5 procent, net achter Fillon, volgens het Franse bureau Ifop.

Le Pen staat op een tweede plaats met 22,5 procent van de stemmen. Zij wordt vergeleken met de Amerikaanse president Donald Trump. Een overwinning voor Le Pen brengt een Frexit - een Frans vertrek uit de Europese Unie - dichterbij.

Beleggers te positief over de euro

De posities die op de beurzen van Wall Street worden ingenomen, duiden er volgens Bank of America niet op dat beleggers geleerd hebben van de Brexit. De eurozone is nog steeds een favoriete regio voor beleggers, zo blijkt uit peilingen onder managers van beleggingsfondsen.

De analisten geven het volgende aan:

"Onze analyse van de posities die worden ingenomen door beleggers, zowel onder speculatieve hedgefondsen als onder lange-termijnbeleggers, laten een positieve voorkeur voor de euro zien op jaarbasis. Pas sinds in week worden europosities wat afgebouwd, vanwege zorgen over de Franse verkiezingen."

LEES OOK Zo kunnen de Franse verkiezingen Europa in een crisis storten