• Een bekende vuistregel voor beleggers is dat beleggingen met een hoger risico, ook een hoger rendement kunnen opleveren. En vice versa.
  • Maar bij de selectie van aandelen geldt ook iets anders: aandelen die continu beperkte positieve rendementen opleveren, kunnen op de lange termijn gunstig zijn voor het totale rendement.
  • Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis betoogt dat het vermijden van relatief zeldzame, maar zeer grote negatieve uitschieters kan zorgen voor meer rendement, tegen een lager risico.
  • Lees ook: 5 verraderlijke psychologische valkuilen waardoor je verkeerde beslissingen neemt als belegger – en hoe je ze kunt voorkomen

ANALYSE – Egan Bernal, de tourwinnaar van 2019, won de Tour de France zonder ook maar een enkele etappe te winnen. Hij nam niet de risico’s die nodig waren voor een etappewinst en vergrootte zodoende zijn kansen voor het eindklassement.

Waar beleggers dikwijls menen dat om extra rendement te behalen het nemen van extra risico noodzakelijk is, kan je ook betogen dat het omgekeerde het geval is. Vergelijkbaar met Egan Bernal volg ik een risicomijdende strategie.

Zo speculeer ik niet op koersdalingen middels shortposities en beleg ik evenmin met geleend geld. Uitsluitend gaat de aandacht uit naar bedrijven met sterke competitieve posities, goede vooruitzichten en een aandeelhoudersvriendelijk management.

Alleen als naar mijn inschatting de intrinsieke waarde van een beursgenoteerd bedrijf ruim boven de beurswaarde uitkomt, overweeg ik aandelen te kopen, als onderdeel van een gespreide beleggingsportefeuille.

Minder risico, meer rendement

Stelt je eens een gewone dobbelsteen met zes zijden voor. Gooi je '1' dan verlies je 50 procent van je inleg en bij '6' is er juist 50 procent winst. Gooi je '2', '3', '4' of '5' dan is de winst steeds 5 procent. Hoe vaker de dobbelsteen wordt opgegooid, hoe groter de kans op verlies...

Dat zit als volgt: gooi je de dobbelsteen eenmaal dan is het verwachte rendement zo'n 3,3 procent. Dat is absoluut niet slecht, als een dergelijk rendement in een mum van tijd gerealiseerd kan worden.

Maar zoals aangegeven neemt het risico in dit geval met het verstrijken van de tijd toe. De kans '1' te gooien en met 50 procent verlies opgescheept te worden is immers niet zo groot (1/6 oftewel zo'n 16,7 procent) wanneer je eenmaal met de dobbelsteen gooit. Maar de kans dat ten minste eenmaal '1' wordt gegooid neemt uiteraard wel toe wanneer de dobbelsteen vaker wordt geworpen.

Wanneer je met een vriend beurtelings allebei een keer de dobbelsteen opgooit, waarbij de een '1' gooit en de ander '6', dan er is collectief gezien noch van winst noch van verlies sprake.

Maar wanneer je zelf eerst '1' (-50 procent) en vervolgens '6' (+50 procent) gooit, dan is sprake van een verlies van 25 procent. Immers: om een verlies van 50 procent goed te maken is een winst van 100 procent nodig.

Wat hier ook nog meespeelt is dat, ondanks het verwachte positieve rendement van zo'n 3,3 procent per worp, de verwachte exponentiële groei per worp zo'n 1,5 procent negatief is. Werp de dobbelsteen 300 keer achter elkaar op en een aanvankelijke inleg van 100 euro is naar verwachting geslonken tot circa 1 euro. Dit ondanks dus het positieve verwachte rendement van zo'n 3,3 procent bij een eenmalige worp.

Beleggen in aandelen gedurende en periode van vele jaren lijkt uiteraard meer op het regelmatig en achter elkaar werpen van een dobbelsteen met een zekere kansverdeling, dan eenmalig een worp doen.

Wat hierbij zwaar meeweegt, is dat je de beperkte kans op grote negatieve uitschieters (de 1 uit het voorbeeld van de dobbelsteen) zoveel mogelijk wilt uitsluiten als belegger. Dit kun je zien als de spreekwoordelijke 'zwarte zwaan', maar dan op het niveau van de aandelenselectie.

Het is wat tegenintuïtief, maar juist door het zoveel mogelijk vermijden van kleine kansen op grote verliezen is de uitkomst een hoger verwacht rendement. Dus eigenlijk: minder risico, meer rendement…

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar.