- Vermogensbeheerder Matthew Tuttle richtte een beleggingsfonds op waarmee je tegen aan ander beleggingsfonds kunt wedden, te weten de ARK Innovation ETF van de bekende techbelegger Katie Wood.
- Het gaat dit jaar niet goed met de ARK Innovation ETF en dat betekent dat het ‘anti-fonds’ van Tuttle flink in de plus staat.
- Tuttle vertelt tegen Insider dat hij zich zorgen maakt dat techaandelen een crash veroorzaken op de beurs.
- Lees ook: 6 verontrustende grafieken die laten zien wat er mis is met de beurs
Vermogensbeheerder Matthew Tuttle heeft een beleggingsfonds opgezet waarmee je kunt speculeren op een daling van het op technologie-aandelen gerichte beleggingsfonds van ARK Invest. Het gaat hier om de ARK Innovation ETF, het vlaggenschip van de bekende Amerikaanse techbelegger Cathie Wood.
Tuttle biedt de mogelijkheid om short te gaan, dus te speculeren op een daling, van de ARK Innovation ETF. Hij zegt tegen Insider veel respect te hebben voor Cathie Wood.
“Ik waardeer wat ze doet. Maar wij lanceerden de Short Innovation ETF, omdat we beleggers een mogelijkheid willen geven om tegen speculatieve technologie te wedden.”
‘Investeren in speculatieve tech is te risicovol’
He fonds van Tuttle Capital doet het omgekeerde van wat het de ARK Innovation ETF doet. Het fonds van Tuttle presteerde de afgelopen maanden uitstekend, terwijl het fonds van Cathie Woods het zwaar had. De ARK Innovation EFT zakte dit jaar al met 22 procent, terwijl de ‘SARK’ van Tuttle juist met 31 procent steeg.
De problemen van ARK worden veroorzaakt door de rigide marktstrategie, denkt Tuttle. Het fonds investeert in disruptieve technologiebedrijven zoals Tesla en Zoom. Maar deze groeiaandelen van bedrijven die relatief weinig winst maken en veel investeren, hebben last van verwachting dat rentes stijgen in de VS.
Hogere rentes maken financiering van investeringsprojecten die pas verder in de toekomst winst opleveren, relatief duur. Dat raakt vooral techbedrijven die niet al te veel winst boeken.
"Mensen willen Wood graag een sterrenstatus geven", zegt Tuttle. "Maar de realiteit is anders. Ze runt een fonds dat alleen maar wedt op speculatieve tech. Als je in Ark investeert, dan moet je daar rekening mee houden."
Beleggen in bedrijven met een onbewezen of nog te ontwikkelen technologie, kan een flink rendement opleveren, benadrukt Tuttle. "Maar de risico's zijn ook groot, dus dit moet niet de kern zijn van je beleggingsportefeuille."

Het gaat niet lekker met techaandelen
De neerwaartse spiraal voor techaandelen kreeg afgelopen week een nieuwe draai toen Meta, het moederbedrijf van Facebook, ruim een kwart van zijn beurswaarde kwijtraakte. Het grootste verlies in een dag in de geschiedenis van het Amerikaanse bedrijfsleven werd veroorzaakt door een tegenvallend kwartaalbericht.
Meta verloor 240 miljard dollar in marktwaarde. De klap van Meta kwam niet als een verrassing voor Tuttle. "Mensen hebben Facebook niet meer nodig. Tieners gebruiken andere sociale media."
Toch is Tuttle bezorgd over de soort aandelen waar Ark in investeert, vertelt hij aan Insider. "Op dit moment zijn er twee soorten techaandelen. Aan de ene kant heb je technologie die geld oplevert, zoals je bij Apple, Google en Microsoft ziet. Dit zijn gigantische bedrijven waar het geld tegen de plinten klotst. Aan de andere kant heb je speculatieve tech. Dit zijn bedrijven waarvan de aandelen omhoog worden gedreven, maar die nog geen of weinig winst maken. Misschien zijn zij the next big thing, maar ze kunnen ook compleet mislukken. Dit zijn dus extreem vluchtige aandelen."
Tuttle vindt het onbegrijpelijk dat Woods volhardt in het ophemelen van en beleggen in dit soort speculatieve tech. Volgens Tuttle negeert ze daarmee het gebrek aan onderliggende waarde. "Ark noemt deze bedrijven innovatief, ik noem ze speculatief. Op dit moment zit speculatieve tech in een gigantische bear market."
Woods zelf maakt zich geen zorgen. Afgelopen week vertelde ze tijdens een optreden op de Ark Big Ideas Summit dat "innovatieve" techaandelen de komende jaren te maken krijgen met exponentiële groei, ondanks de huidige marktomstandigheden.
"We concentreren onze activiteiten op de namen waar we het meest overtuigd van zijn", aldus Woods. "In de praktijk blijkt dat dit heel goed werkt, in tijden waarin de markt een correctie ondergaat."
Staat de aandelenmarkt op instorten?
Energiebedrijven en aandelen van financiële instellingen presteren dit jaar vooralsnog het sterkst. Dat wekt de indruk dat er een verandering van groei- naar zogenoemde 'waarde-aandelen' heeft plaatsgevonden. Maar, waarschuwt Tuttle, de slechte prestaties van techaandelen kunnen ook duiden op een storm die op komst is: een grote beurscrash.
"Er staat een langverwachte correctie voor de deur - op een gegeven moment, krijgt iedereen last van de bear market", denkt Tuttle. "Ik maak me zorgen dat de hele markt meegaat in de kielzog van zo'n correctie."
De dominantie van grote aandelen als Apple en Microsoft is een grote zorg voor Tuttle. In de jaren zeventig deed een groep van vijftig betrouwbare Amerikaanse aandelen, de 'Nifty Fifty', het opeens lange tijd slecht. Dat leidde tot een lange bear market in de Verenigde Staten. "Groei-aandelen maken in de nabije toekomst geen grote comeback", voorspelt Tuttle. "Ik maak me zorgen dat techaandelen de hele markt meesleuren, net als in de jaren zeventig."