In 2023 behaalde de Amerikaanse hedgefondsmanager John Seo aardige resultaten door te speculeren op…het weer. 

Seo — die aan Harvard University promoveerde in de biofysisca — leidt het hedgefonds Fermat Capital Management en behaalde in 2023 een rendement van 20 procent. Dat is meer dan het dubbele van het gemiddelde rendement van 8 procent van hedgefondsen afgelopen jaar.

Volgens persbureau Bloomberg bezit het fonds van Seo het grootste aantal zogenoemde catastrofe-obligaties ter wereld. Verzekeraars geven die verhandelbare leningen uit om geld in kas te hebben voor onverwachte risico’s en grote rampen. De catastrofe-obligaties worden gekocht en verhandeld door beleggers. Door te speculeren op koersbewegingen van dergelijke obligaties kunnen speculanten daarmee winst behalen (of verlies lijden).

Op het moment dat zich bepaalde natuurrampen voordoen moeten verzekeraars polishouders uitbetalen die daarvoor zijn verzekerd. De uitgifte van de obligatieleningen is bedoeld om daarvoor geld te reserveren.

Als zich natuurrampen voordoen, kan de koers van de leningen dalen, omdat verzekeraars dan minder geld in kas overhouden vanwege de uitbetaling aan polishouders. De zekerheid van afbetaling van de obligaties wordt daardoor minder groot. Maar als rampen uitblijven kunnen de obligaties ook in waarde stijgen, los van de rente-uitkeringen die ze bieden.

Hedgefondsmanager handelt al jaren in catatrofe-obligaties

Hedgefondsmanager Seo neemt beslissingen op basis van weermodellen. Afgelopen jaar was een topjaar voor de complexe catastrofe-obligaties. Verzekeraars gaven voor een record van 16 miljard dollar (bijna 15 miljard euro) aan catastrofe-obligaties uit vanwege zorgen over extreem weer en de hoge inflatie. Stijgende prijzen zorgen er namelijk voor dat wederopbouw duurder wordt na een natuurramp.

De zorg om over klimaatgerelateerde rampen en schade neemt toe en bedrijven kiezen er vaker voor om zich daartegen te verzekeren."De verzekeringsmarkt staat op scherp", zegt Seo tegen Bloomberg. "De markt is helemaal in paniek over mogelijke risico's en wil die zoveel mogelijk afdekken."

Het in 2001 door Seo en zijn broer opgerichte Fermat Capital Management heeft een portfolio van zo'n 11 miljard dollar en wist in 2023 een groot aantal catastrofe-obligaties op te kopen.

Dergelijke obligatieleningen worden maar af en toe uitgegeven, als bescherming tegen grote incidenten als schadelijke orkanen of aardbevingen. Ze worden ook gebruikt door grote internationale financiële instituten zoals de Wereldbank, om in het geval van natuurrampen bij te dragen aan de financiering van de wederopbouw in ontwikkelingslanden.

Dergelijke uitzonderlijke situaties zorgen voor een markt met enorme potentiële winsten en verliezen en vermogensbeheerder Fermat heeft het afgelopen jaar zijn beste rendement ooit behaald. "2024 belooft opnieuw een interessant jaar te worden voor beleggers wat betreft aantrekkelijke rendementen", zei directeur Brett Houghton van Fermat Capital afgelopen januari Bloomberg.

LEES OOK: Deze 70 aandelen zijn interessant voor beleggers die op AI en big data als thema inzetten, volgens een ETF-specialist