Topbeleggers die miljardair zijn geworden geven regelmatig commentaar op beursontwikkelingen.

Voor kleinere, particuliere beleggers kan het riskant zijn om suggesties van grote beursgoeroes zoals Warren Buffett op te volgen.

Topbeleggers veranderen regelmatig van mening. Maar als ze hun strategie aanpassen, vertellen ze dat meestal niet in de media.

In de Verenigde Staten geven topbeleggers die miljardair zijn geworden, regelmatig een toelichting op hun ideeën over de beurs en de economie.

Afgelopen week uitten diverse beursgoeroes, waaronder miljardairs Stanley Druckenmiller en David Tepper, hun zorgen over de hoge waardering van aandelen op de beurs.

Als particuliere belegger moet je echter oppassen, als de grote jongens iets roepen. Want vaak is dat geen goede leidraad voor een beleggingsstrategie op de lange termijn.

Dit stelde Josh Brown van vermogensbeheerder Ritholtz Wealth Management afgelopen week op de zender CNBC.

Grote beursgoeroes laten nooit het achterste van hun tong zien

Waar kleine, particuliere beleggers zich vaak op verkijken, is dat uitspraken van beleggende miljardairs momentopnames zijn en ongeschikt om een individuele beleggingsstrategie op te baseren.

Topbeleggers met een miljardenvermogen zijn volgens beleggingsexpert Brown vaak bezig met speculatieve gokjes, die van het ene op het andere moment kunnen veranderen. Want ook voor beleggende miljardairs geldt dat ze geen glazen bol hebben waarmee ze echt kunnen voorzien wat er op de beurs gaat gebeuren.

Zo stelden Druckenmiller en Tepper medio januari nog dat ze positief waren over aandelen, een maand voordat de corona-uitbraak zou zorgen voor een stevige beurscrash.

Belangrijk is verder om te beseffen dat grote beleggers binnen een mum van tijd van mening kunnen veranderen. En als ze hun strategie wijzigen, komen ze dat niet elke keer braaf vertellen op tv.

Een buitenstaander kan dus makkelijk denken dat wat een beursgoeroe op een bepaalde dag roept in de media, een week later nog steeds geldt. Maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn.

Buffett stapt uit vliegtuigaandelen

Een aardig voorbeeld is superbelegger Warren Buffett. Die vertelde op 24 februari op de zender CNBC dat zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway niet van plan was om aandelen te verkopen, toen de beurs begon te dalen vanwege de coronacrisis.

Zes weken later maakte Buffett bij de jaarvergadering van Berkshire bekend dat zijn investeringsmaatschappij alle aandelen in vliegmaatschappijen had verkocht.

Kortom, volgens Brown moet je als kleinere belegger je eigen plan trekken en een consequente strategie uitstippelen waar je aan vasthoudt. Als je luistert naar topbeleggers in de media, vergeet dan niet dat ze nooit volledig open kaart spelen.

LEES OOK: Stormloop van aspirant-beleggers in coronacrisis bij broker DeGiro zorgt voor wachtrij