- De Amerikaanse belegger Mike Alfred heeft zich jarenlang gericht op waardebeleggen, maar raakte ook geïnteresseerd in de bitcoin.
- Alfred denkt dat de meest succesvolle beleggingsstrategie voor de komende jaren beleggen in aandelen combineert met beleggen in ’s werelds meest populaire cryptomunt.
- Hij legt uit hoe je een klassieke beleggingsportefeuille met aandelen kunt combineren met de bitcoin.
De Amerikaan Mike Alfred belegt al sinds hij student was in de jaren 1990 en maakte diverse beurscycli mee, waaronder de internetzeepbel van begin deze eeuw.
Aanvankelijk was hij sceptisch over de bitcoin, gelet op de sterke speculatie rond cryptomunten. Maar na flink wat onderzoek raakte hij ervan overtuigd dat de bitcoin wel degelijk een superieure vorm van geld kan worden. Met bitcoin zet je volgens Aflred simpelweg in op verdere uitbreiding van het gebruik van de grootste cryptomunt in de loop van de tijd.
Als ondernemer richtte Aflred twee bedrijven op die hij beide met succes verkocht. Hij wil nu een beleggingsfonds lanceren dat zijn persoonlijke beleggingsfilosofie reflecteert en een combinatie biedt van beleggen in waarde-aandelen en cryptomunten.
“Ik ben een langetermijnbelegger en kijk dus naar rendement dat houdbaar is op de lange termijn”, zegt Alfred in een interview met The Investor’s Podcast Network. “Ik ben niet zo geïnteresseerd in beleggingen die het ene jaar drie keer zoveel waard worden en het volgende jaar met 80 procent in waarde dalen.”
Beleggen in waarde-aandelen en de bitcoin
Alfred kiest bij de indeling van zijn beleggingsportfolio momenteel voor 60 procent waarde-aandelen en 40 procent bitcoin. "Als je de klassieke, gedisciplineerde aanpak van waardebeleggen combineert met de bitcoin in één beleggingsportefeuille, heb je naar mijn mening de beste positionering voor de komende twintig jaar."
Alfred denkt dat de bitcoin de komende tien tot vijftien jaar nog honderd keer zoveel waard kan worden. Het belangrijkste adagium is wat hem betreft vasthouden aan een belegging in de bitcoin en niet te vroeg verkopen. Aan de andere kant kunnen waarde-aandelen van bedrijven met solide, voorspelbare winsten een bron zijn van reguliere inkomsten via dividenduitkeringen.
"Als je inkomsten kunt genereren uit beleggingen in waarde-aandelen, is er verder geen noodzaak om aan je bitcoinbeleggingen te komen. Het grootste risico van de bitcoin is niet dat die al z'n waarde verliest, maar dat je te vroeg verkoopt", zegt Alfred in de podcast.
Waarde-aandelen versus obligaties
Alfred gelooft ook dat waarde-aandelen momenteel minder risicovol zijn dan obligaties. Rentes zijn momenteel zeer laag, maar dit betekent ook dat als rentes gaan stijgen de waarde van obligatiebeleggingen daalt.
Alfred is ook geen voorstander van altcoins, ofwel cryptomunten die een alternatief vormen voor de bitcoin, omdat hij andere cryptomunten dan de bitcoin nog te speculatief vindt. "Het is voor mij niet duidelijk welke alternatieven voor de bitcoin op de lange termijn kansrijk zijn, zonder het risico van een catastrofaal verlies. Wat de bitcoin betreft: die zie ik niet naar nul gaan", aldus Alfred in de podcast.
Drie kansrijke crypto-aandelen
Verder ziet hij kansen voor een drietal crypto-aandelen: handelsplatform Coinbase en de bitcoinminers Marathon Ditgital en Hut 8.
Alfred denkt dat cryptohandelsplatform Coinbase in de komende vijf tot tien jaar zo'n 20 tot 30 keer zoveel waard kan worden, vanwege de verdere groei van de cryptomarkt.
Het enthousiasme van Alfred voor bitcoinminers houdt rechtstreeks verband met zijn positieve inschatting van de groeikansen van de bitcoin zelf. Miners houden zich bezig met het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin, in ruil voor nieuwe bitcoins.
Alfred denkt dat Marathon en Hut 8 de komende acht tot twaalf jaar zo'n 50 tot 100 keer zoveel waard kunnen worden, op basis van hun strategie om bitcoins te verdienen met het goedkeuren van transacties, de bitcoins op de balans te zetten en vervolgens financiering aan te trekken om meer computers te kunnen kopen om bitcoins te minen.