Sinds kort zijn giften altijd aftrekbaar in de BV. Maar in sommige gevallen is het beter om giften vanuit privé af te trekken, schrijft Paul van der Kwast.

Giften aan goede doelen zijn onder voorwaarden aftrekbaar voor de belasting. Een van de voorwaarden is dat alleen giften boven de één procent van je bruto inkomen (box 1) aftrekbaar zijn. Dus als je 75.000 euro verdient, zijn alleen giften boven de 750 euro aftrekbaar.

Daarbij gaat het om het totaal van alle giften aan goede doelen in een bepaald jaar. Wie minder dan één procent wil doneren, kan niets aftrekken.

Maar dga’s (directeur-grootaandeelhouders) kunnen de giften ook vanuit hun BV doen. Dan zijn de giften vanaf de eerste euro aftrekbaar.

Giften altijd aftrekbaar in BV

Tot voor kort zag de Belastingdienst een gift vanuit de BV als een verkapte dividenduitkering die dan ook als zodanig werd belast. Alleen als met de gift ook een zakelijk belang werd gediend, zoals het vergroten van de naamsbekendheid en het kweken van goodwill, was de donatie een aftrekpost van de BV.

Maar sinds eind vorig jaar zijn giften altijd aftrekbaar in de BV, ook als er geen directe link is met de bedrijfsactiviteiten. Dit geldt alleen voor giften die maximaal 50 procent van de winst uitmaken en die maximaal 100.000 euro bedragen.

Niet altijd de slimste optie

Dat betekent niet dat het altijd slim is om donaties af te trekken binnen de BV. Periodieke giften bijvoorbeeld - dat zijn giften gedurende minimaal vijf jaar - zijn ook in privé volledig aftrekbaar. Daarvoor geldt niet de drempel van één procent.

Als je in box 1 het hoogste tarief van 52 procent belasting betaalt, is het voordeliger om periodieke giften af te trekken in box 1 dan binnen de BV. Wie zowel periodiek als eenmalig schenkt aan goede doelen, kan het beste periodiek doneren vanuit privé en de eenmalige giften vanuit de BV doen.

Paul van der Kwast is onafhankelijk financieel planner en verdient geen geld aan de verkoop van financiële producten. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl