Heb je de lijfrentepremie niet (volledig) kunnen aftrekken of ben je dat vergeten? Zo zet je dat recht.

Veel Nederlanders betalen te veel belasting, omdat zij de inleg op hun lijfrentepolis of lijfrenterekening (ook wel pensioen- of bankspaarrekening genoemd) niet kunnen aftrekken of dat zijn vergeten. Daardoor betaal je dubbel belasting, zoals in een eerder artikel beschreven. Want als je de premies niet hebt afgetrokken, is daar al belasting over betaald en over de uitkeringen betaal je ook inkomstenbelasting.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de gevolgen van dit veelvoorkomende probleem te beperken:

1)Saldoverklaring

Als je meer aan premies hebt betaald dan je hebt kunnen aftrekken, kun je bij de Belastingdienst een saldoverklaring of een ‘Verklaring niet-afgetrokken premies’ aanvragen. Als je deze Verklaring vervolgens stuurt naar de bank of verzekeraar die de lijfrente gaat uitkeren, houdt deze bij de uitkeringen rekening met het feit dat je niet alle premies hebt afgetrokken.

Voorbeeld: als je lijfrente op het moment dat hij gaat uitkeren 50.000 euro waard is en je 10.000 euro aan premies niet hebt afgetrokken, houdt de bank of verzekeraar over de eerste 10.000 euro aan uitkeringen geen belasting in. Zo betaal je achteraf alsnog maar één keer inkomstenbelasting.

Nadeel is dat je het bewijsmateriaal, zoals een overzicht van de per jaar wel en niet betaalde premies, moet meesturen. Zeker bij oude polissen zal dat in de praktijk vaak een probleem zijn.

2)Zelf salderen

Je kunt ook bij de belastingaangifte zelf doen wat bij de saldoverklaring door de bank of verzekeraar wordt gedaan. Hoe dit werkt, legt de Belastingdienst hier goed uit. Voordeel boven de saldoverklaring is dat je pas met documenten hoeft te bewijzen dat je de premies niet hebt afgetrokken als de Belastingdienst daar om vraagt.

3)Geruisloze terugstorting

Bovenstaande twee methodes zijn alleen toepasbaar in de uitkeringsfase. Maar als je de afgelopen vijf jaar premies niet hebt afgetrokken, kun je ook de inleg nu al, in de opbouwfase, terugvragen. Dat heet een ‘Verklaring geruisloze terugstorting’.  Dit werkt net zo als de saldoverklaring, maar dus alleen over de afgelopen vijf jaar. Wees er snel bij, want deze regeling loopt eind van het jaar af.

Paul van der Kwast is onafhankelijk financieel planner en verdient geen geld aan de verkoop van financiële producten. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl