Eigenaren van een oldtimer die tussen de 25 en 40 jaar oud is, hebben geluk. Zij hoeven niet bang te zijn voor een boete omdat zij in de wintermaanden met hun auto hebben gereden.

Dat blijkt uit navraag bij de Belastingdienst door het Gelderse dagblad De Stentor.

Eigenaren van oldtimers van deze leeftijd betalen met ingang van 2014 een speciaal verlaagd tarief voor de wegenbelasting, namelijk een kwart van het reguliere tarief met een maximum van 121 euro. Voorwaarde is dat de auto in december, januari en februari geen gebruik maakt van de openbare weg.

De fiscus neemt dat heel letterlijk: ook als je auto drie maanden naast de stoep geparkeerd staat, maak je gebruik van de openbare weg en ben je dus in overtreding. Je wordt dan alsnog aangeslagen voor het volle bedrag van de wegenbelasting.

Maar de Belastingdienst heeft hier dit jaar (nog) niet op gecontroleerd. Een woordvoerder van de fiscus liet weten dat eerst moet blijken dat de regeling administratief goed verloopt. Dat bleek eind vorig jaar niet het geval, want uit een mededeling in december op de website van de Belastingdienst bleek dat op een betalingsbevestiging die naar eigenaren was gestuurd 2014 en 2015 door elkaar waren gehaald.

De woordvoerder liet verder weten dat handmatige controles niet aan de orde zijn, omdat die te duur zijn.

Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl