• De Belastingdienst wil voorkomen dat mensen in de problemen komen als ze geen aangifte doen.
  • In dat geval volgt een aanslag op basis van een schatting van het inkomen, die te hoog kan uitpakken; ook geldt een boete van 385 euro.
  • De fiscus wil processen aanpassen en meer maatwerk leveren bij verzuimboetes, schrijft staatssecretaris Van Rij aan de Tweede Kamer.
  • Lees ook: Tips voor de belastingaangifte: de belangrijkste deadlines, plus 7 handige tips en weetjes

De belastingdienst wil een aantal maatregelen aanpassen die worden genomen als mensen te laat zijn met hun belastingaangifte. De aanslagen bij een schatting van het inkomen en boetes pakken in sommige gevallen wel erg hard uit, blijkt uit signalen die de fiscus kreeg.

Met het aanpassen van processen en meer maatwerk wil de Belastingdienst voorkomen dat mensen in de problemen komen.

Momenteel is het zo dat de Belastingdienst een schatting van het inkomen maakt als iemand na een herinnering en aanmaning nog steeds geen aangifte heeft gedaan. Op basis van die schatting volgt een zogeheten ambtshalve aanslag met daarin het bedrag aan belasting dat iemand moet betalen.

Maar een te hoge schatting kan leiden tot problemen, schrijft staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) aan de Tweede Kamer. De belastingplichtige heeft soms niet genoeg geld om het verschuldigde bedrag te betalen, schrijft hij.

Verzuimboete van €385

In bijna alle gevallen komt een ambtshalve aanslag met een verzuimboete van 385 euro, die na drie verzuimjaren verder kan oplopen.

Het maken van een schatting is "niet makkelijk" en het proces moet volgens Van Rij doorgelicht worden. Een deel van de werkprocessen is al aangepast. Ook wil hij onderzoeken of meer maatwerk mogelijk is voor de boetes.

Bovenal wil de Belastingdienst voorkomen dat mensen niet of te laat hun aangifte doen, bijvoorbeeld door hen te bellen als verzuim dreigt. Ook zijn er inmiddels tien steunpunten geopend waar men heen kan voor advies. In 2024 wil de Belastingdienst 250.000 mensen helpen aan dergelijke balies. Dat is volgens de dienst vijf keer meer dan voor de coronapandemie.

Jaarlijks krijgen 78.000 mensen een ambtshalve aanslag van de Belastingdienst. In totaal zijn er ongeveer 8 miljoen belastingplichtigen in Nederland.

Lees meer over de belasting: