Uit onderzoek van zelfstandigenorganisaties komt naar voren dat veel zzp’ers zoeken naar nieuwe kansen.

Bij zo’n ondernemende instelling hoort een verlenging van de Tozo-regeling om de crisis beter door te komen, vinden de zzp-clubs.

Op die manier zouden zelfstandigen zonder zorgen hun onderneming beter coronaproof kunnen maken.

Veel zelfstandigen zouden hun onderneming willen aanpassen aan de veranderde omstandigheden. Bij die goede voornemens hoort een verlenging van de Tozo-regeling, zo vinden zelfstandigenorganisaties.

In brieven aan de overheid vragen onder meer FNV Zelfstandigen en ZZP Nederland om de bestaande inkomensondersteuning na 1 oktober met drie maanden te verlengen.

De organisaties vinden dat de overheid ondernemers moet ondersteunen wanneer zij op zoek gaan naar andere inkomensperspectieven na de coronacrisis. Op die manier zouden zelfstandigen hun onderneming coronaproof kunnen maken, zonder zich zorgen te maken over het inkomen.

Met de Tozo-regeling, opgezet vanwege de crisissituatie, kunnen zzp’ers op dit moment hun inkomen tot de bijstandsnorm laten aanvullen.

Uit onderzoek van de organisaties komt naar voren dat veel zzp'ers, die door de coronacrisis langdurig in hun omzet worden getroffen, zoeken naar nieuwe kansen.

De zelfstandigenorganisaties dringen verder aan op een regionale aanpak, bijvoorbeeld met omscholingstrajecten voor ondernemers, zodat meer maatwerk kan worden geleverd. De partijen gaan hierover binnenkort met de overheid in gesprek.

LEES OOK: Zo ziet steunpakket 2.0 eruit dat ondernemers vanaf juni moet helpen in de coronacrisis