• Technologiedirecteur Piet Kerkhofs van cybersecuritybedrijf Eye Security vindt dat bedrijven ook moeten overwegen om TikTok op werktelefoons te verbieden, zegt hij tegen CFO.nl.
  • Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering riep rijksambtenaren afgelopen week op om de “spionagegevoelige app” van hun werktelefoon te verwijderen.
  • Kerkhofs vindt dat er ook kritisch moet worden gekeken naar apps van ‘bevriende landen’, zoals die van Amerikaanse techreuzen.
  • Lees ook: Kabinet verbiedt ‘spionagegevoelige’ TikTok op werktelefoons van rijksambtenaren

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering riep rijksambtenaren vorige week op om de “spionagegevoelige app” TikTok onmiddellijk van hun werktelefoon te verwijderen. Chief technology officer Piet Kerkhofs cyberbeveiligingsbedrijf Eye Security vindt dat bedrijven dat voorbeeld moeten volgen.

“Bedrijven moeten het beleid omtrent het gebruik van mobiele telefoons, data en privacy nu echt goed onder de loep nemen”, zegt Kerkhofs tegen CFO.nl. In de praktijk komt dit vaak op het bordje van financieel directeuren, omdat die zich buigen over het risicomanagement, waar digitale veiligheid onder valt.

Kerkhofs wijst erop dat TikTok relatief veel informatie verzamelt op telefoons. Maar er moet volgens hem ook gekeken worden naar apps van ‘bevriende landen’. Amerikaanse techreuzen als Meta, Google en Microsoft zitten ook op een enorme berg van gevoelige bedrijfsdata.

LEES HIER het hele artikel op CFO.nl: Cyberexpert: ‘TikTok-verbod Rijksoverheid moet wake-up call zijn voor CFO’