Ruim een maand voor het geplande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zijn de overige 27 lidstaten stevig verenigd in hun standpunt. EU-onderhandelaar Michel Barnier liet dat vrijdag weten na een gesprek met de Ierse vicepremier Simon Coveney in Brussel.

“We hebben een juridisch werkbare oplossing nodig in het terugtrekkingsakkoord om de problemen die de Brexit op het Ierse eiland schept het hoofd te bieden”, aldus Barnier over de noodzaak een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te voorkomen.

Het is daarbij van belang dat de Europese interne markt intact blijft, herhaalde Barnier. De Fransman heeft vrijdag opnieuw een ontmoeting met de Britse Brexit-minister Steven Barclay.

Tot nu zijn er vanuit Londen geen werkbare oplossingen aangedragen. Wel zijn er in vier ‘non-papers’ wat ideeën aangedragen over alternatieven voor de zogenoemde backstop, maar die zijn volgens ingewijden niet concreet en niet aanvaardbaar voor de EU.

Boris Johnson houdt vast aan Brexit-deadline van 31 oktober

De Britse premier Boris Johnson houdt vast aan de huidige Brexit-deadline, zei hij donderdag tegen partijgenoten. Johnson denkt een deal rond te kunnen krijgen, maar wil dat het Verenigd Koninkrijk anders gewoon uit de EU stapt op 31 oktober. Dat vertelde een politicus die de bijeenkomst bijwoonde.

Johnson sprak donderdag de Lagerhuisfractie van zijn Conservatieve Partij toe. Hij zou zich volgens de bron onder meer hebben beklaagd over de "lafheid" van oppositieleider Jeremy Corbyn. Die heeft tot dusver geweigerd in te stemmen met vervroegde verkiezingen. Hij denkt volgens Johnson die niet te kunnen winnen.

De premier heeft steeds volgehouden geen verder uitstel te willen van het Britse vertrek uit de EU. Dat plaatste hem op ramkoers met het parlement. De oppositie en muitende Conservatieven sloegen daar de handen ineen om een chaotische Brexit zonder deal op 31 oktober te voorkomen.

Als Johnson geen deal sluit met de EU, wordt hij dus wettelijk gedwongen om uitstel te vragen voor de Brexit.

LEES OOK: Boris Johnson staat binnenkort voor 2 pijnlijke keuzes en in beide gevallen profiteert het Britse pond