Genoeg inkomen, geen hoge schulden: en toch doet de bank moeilijk bij het verstrekken van een hypotheeklening als je een huis wilt kopen.

Dat kan gebeuren als de Vereniging van Eigenaren zijn zaken niet op orde heeft.

Wie een appartement koopt of een woning die in verschillende delen is opgesplitst, heeft vaak te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE), die zorgt voor het gezamenlijke onderhoud. Sinds begin dit jaar moet de VvE minimaal een half procent van de herbouwwaarde van een appartementencomplex in een reservefonds stoppen of een gedetailleerd onderhoudsplan opstellen.

Als de financiering van de VvE niet goed is geregeld, kan dat problemen opleveren voor kopers bij het verkrijgen van een hypotheeklening, signaleert BNR.

“Als iets vervangen of onderhouden moet worden, gaat dat vaak om grote bedragen. Taxateurs moeten zich sinds 1 april in het taxatierapport ook expliciet uitlaten over de VvE: er staan vragen in die specifiek over het reservefonds en over het onderhoudsplan gaan. Als die er niet zijn, komt dat in de taxatie te staan, inclusief de gevolgen die het heeft voor de waarde van het appartement.”, zegt directeur Kees Oomen van VvE-belang tegen de radiozender.

Een woordvoerder van De Volksbank (onder meer eigenaar van SNS en Regiobank) bevestigt tegen BNR dat een huizenkoper die zelf financieel zijn zaken op orde heeft, maar die deelneemt in een VvE die niet goed voorbereid is op groot onderhoud, mogelijk toch geen hypotheek kan krijgen.

LEES OOK: Een no-claimbeschermer of een huisdierenverzekering? Dit zijn onzinverzekeringen die je niet hoeft af te sluiten