Het zal in 2023 duurder worden voor bedrijven om geld te lenen van banken, zo meldt kredietverzekeraar Allianz Trade dinsdag.

Volgens de kredietverzekeraar kan het tot 4 procentpunt duurder worden voor ondernemingen om geld te lenen voor bedrijven, mede door een aanscherping van de kredietnormen.

Allianz Trade schat dat de rente voor bedrijfsleningen zowel in de eerste als in de tweede helft van 2023 gemiddeld met telkens 2 procentpunt stijgt bij banken in Europa. Dat raakt de winstmarges van bedrijven.

Volgens Johan Geeroms van Allianz Trade in de Benelux weten banken “als geen ander dat de voortdurende overheidssteun van de afgelopen jaren de situatie in het bedrijfsleven danig vertekent. Faillissementen vallen tot nu toe nog mee, maar velen vrezen met ons, dat die klap echt wel gaat komen.”

Volgens Geeroms is het dus niet meer dan normaal dat banken terughoudender worden met het verstrekken van bedrijfskredieten. Hij wijst erop dat met name in het midden- en kleinbedrijf ondernemers problemen kunnen krijgen met duurdere leningen. “Het hele jaar daalde de gemiddelde omzetgroei van mkb’ers al. De laatste maanden extra hard. De hogere rente komt daar nu nog eens bovenop.”

LEES OOK: Vanaf 1 juli moeten grote bedrijven mkb’ers binnen 30 dagen betalen: dit moet je weten