• De vastgoedtak van bouwbedrijf Ballast Nedam gaat alleen nog maar vegetarisch eten inkopen.
  • Ballast Nedam Development komt met een eigen Bouwbesluit, omdat het de overheid te traag vindt met nieuwe klimaat- en gezondheidsregels.
  • Door de eigen strenge normen is een broodje kroket in de bedrijfskantine voortaan taboe.

Bouwbedrijf Ballast Nedam vindt de Nederlandse regels op het gebied van gezondheid en klimaatvriendelijk bouwen niet ver genoeg gaan en komt daarom met een eigen Bouwbesluit. Daarin worden volgens de vaksite Vastgoedmarkt vegetarisch eten en elektrisch rijden als het nieuwe normaal gezien en is een kroket bij de lunch dus voortaan taboe.

“Het welzijn van mens én dier staat centraal als onderdeel van één onlosmakelijk natuurlijk systeem waarin plant- en biobased de norm is”, is te lezen in een toelichting op de nieuwe bouwnormen. “Als bedrijf wordt voortaan alleen vegetarisch voedsel gekocht.”

CEO Onno Dwars van Ballast Nedam Development vindt dat de overheid veel te langzaam gaat: “De stap die wij vandaag als bedrijf zetten, gaat de geschiedenisboeken in als de datum waarop ontwikkelaars het heft in eigen hand nemen en een beweging leiden in plaats van volgen”, stelt hij op de website van het bedrijf. “Niet langer schrijft de overheid minimale eisen voor, bedrijven doen het voortaan zelf.”

Gebiedsontwikkelaars moeten volgens het eigen Bouwbesluit niet alleen uitsluitend vegetarisch voedsel inkopen en volledig elektrisch rijden, maar er wordt ook een groot aantal andere normen voorgeschreven op het gebied van energie, gezondheid, (deel)mobiliteit, natuurinclusiviteit, klimaatadaptiviteit en circulariteit.

De nieuwe normen hebben impact op de hele organisatie, de werkwijze en haar medewerkers, zegt Dwars: “Alleen door zelf de norm te verleggen en te bepalen wat goed en slecht is, maken wij de wereld beter en verleggen wij onze grenzen.”

Dit voorjaar shockeerde een bedrijfsrestaurant van Volkswagen in Hannover al alle medewerkers door over te schakelen op een volledig vegetarisch menu. In plaats van de traditionele curryworsten en gehaktballen staan daar nu jackfruitburgers met friet en risonipasta met kruidenkool op de kaart.

LEES OOK: Vleesvervangers smaken steeds beter, maar zijn door het vele zout helemaal niet zo gezond