BabyTV wordt door televisieprovider Ziggo “tot nader orde” op zwart gezet nadat woensdag voor de tweede keer in korte tijd Russische propaganda is uitgezonden via de kinderzender. Dat bevestigt een woordvoerder van Ziggo aan NU.nl.

“Wij zijn geschrokken van de beelden die vanmiddag via BabyTV zijn uitgezonden. Het is absoluut niet de bedoeling dat kinderen en baby’s aan dit soort beelden worden blootgesteld”, laat de woordvoerder weten.

Er is door Ziggo direct contact opgenomen met Disney en gevraagd om te onderzoeken hoe dit soort beelden op BabyTV hebben kunnen verschijnen. “Uit voorzorg hebben wij BabyTV tot nader orde op zwart gezet. Daarnaast hebben wij ervoor gezorgd dat de beelden zijn verwijderd uit ons archief, waardoor deze niet meer terug te kijken zijn via Ziggo.”

De beelden waren in de middag ongeveer een kwartier te zien op de kinderzender. Eind maart slaagden hackers er ook al in om tijdens een programma van BabyTV een Russisch propagandafilmpje uit te zenden, maar ditmaal waren de beelden een stuk gewelddadiger. Er waren bijvoorbeeld bombardementen en verwoeste steden te zien.

BabyTV wordt ook aangeboden door KPN. Een woordvoerder van het bedrijf zegt desgevraagd dat het signaal korte tijd was verstoord, maar dat de beelden niet te zien zijn geweest voor klanten van KPN. Daarom is "op deze termijn geen noodzaak om de zender op zwart te zetten", aldus de woordvoerder.

Hackers wisten vorige maand in te breken bij satellietprovider Eutelsat. Dat bedrijf distribueert het tv-signaal van BabyTV over de hele wereld.

"We hebben direct ingegrepen toen we werden geïnformeerd over het incident", liet een woordvoerder van Eutelsat aan NU.nl weten. Het satellietbedrijf zegt het incident van woensdag en de hack van 28 maart te onderzoeken. Zolang dat onderzoek loopt, kan het bedrijf geen details over de oorzaak delen.

LEES OOK: Politieke destabilisatie van Europese landen en Afrika hoort bij de tactiek van Rusland om de westerse focus op Oekraïne te ondermijnen, volgens Britse denktank