Meer dan 12.000 gedupeerde bakfietsbezitters van het merk Babboe hebben zich gemeld bij een van de claimsites van advocatenkantoor Birkway, meldt het kantoor. Dat zijn er 3.500 meer dan een week geleden. Birkway onderzoekt de mogelijkheden voor compensatie voor de gedupeerden.

Eerder op de dag maakte Babboe bekend dat 22.000 bakfietsen worden teruggeroepen om veiligheidsrisico’s. Het gaat om een derde van alle bakfietsen. De eerste modellen worden in Nederland en Duitsland medio april opgehaald, daarna volgen andere landen.

De fietsfabrikant kwam eerder dit jaar in opspraak omdat verschillende bakfietsmodellen onveilig bleken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert daarom een strafrechtelijk onderzoek uit naar Babboe.

Birkway ziet het bericht van Babboe als een “enorme bekentenis”. “De bekentenis dat alle genoemde fietsen ook echt een veiligheidsrisico hebben, is ook meteen het enige duidelijke aan het bericht, want het roept verder behoorlijk wat vragen op.”

Babboe roept 22.000 bakfietsen terug

Babboe had onlangs al aangegeven dat mensen met een bakfiets rond Pasen meer duidelijkheid zouden krijgen over de modellen die het bedrijf moet terugroepen

Alle eigenaren van een Babboe-bakfiets van vijf jaar of jonger die binnen de terugroepactie valt, krijgen na het ophalen van hun huidige bakfiets een nieuw exemplaar aangeboden. Indien gewenst kunnen zij in plaats van een bakfiets een e-bike kiezen.

Voor alle eigenaren van een Babboe-bakfiets die binnen de terugroepactie valt, maar die ouder is dan vijf jaar, geldt dat rekening wordt gehouden met de dagwaarde.

Bakfietsen kunnen na onderhoud weer de weg op, verwacht Babboe

Het grootste deel van de bakfietsen kan na onderhoud weer de weg op, verwacht Babboe-directeur Gerard Feenema. De uitvoering van de terugroepoperatie zal volgens hem veel tijd vergen. "Wij begrijpen dat dit vervelend is voor onze klanten, en hebben dan ook ons best gedaan een passende oplossing te vinden en hen te compenseren."

In februari moest Babboe op last van de NVWA voorlopig stoppen met het verkopen van zijn bakfietsen en verkochte fietsen terugroepen. De toezichthouder concludeerde na onderzoek dat in de afgelopen jaren honderden frames zijn gebroken. Babboe zou geen goed onderzoek hebben gedaan naar de oorzaken en geen maatregelen hebben genomen.

LEES OOK: Terugroepactie Babboe-fietsen heeft mogelijk bredere gevolgen voor fietsenfabrikant Accell: schuldeisers bezorgd