Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft bepaald dat een werkgever de online communicatie van personeel in de gaten mag houden.

Facebook checken onder werktijd, we doen het allemaal weleens. Maar pas op: want je werkgever mag controleren wat je zegt – binnen de perken van de redelijkheid. Dat blijkt uit het oordeel van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in een Roemeense zaak.

Een sales engineer, Bogdan Mihai Barbulescu, had voor zijn werk een Yahoo-account aangemaakt om op klachten van klanten te reageren. Toen zijn baas hem beschuldigde van privégebruik van de dienst, beweerde Barbulescu dat dat niet zo was.

Maar uit transcripten bleek dat hij met zijn broer en verloofde had gesproken over zijn seksleven en andere persoonlijke onderwerpen. Het bedrijf ontsloeg de programmeur voor ‘privégebruik van bedrijfsmaterieel’.

Privacy geschonden

Volgens Barbulescu was zijn privacy geschonden. Dat hield geen stand in Roemeense rechtbanken, die hem erop wezen dat zijn werkgever hem had geïnformeerd over de regel.

Uiteindelijk vond Barbulescu zijn weg naar het EHRM omdat hij vond dat het gerechtelijk systeem in zijn eigen land niet goed genoeg was om zijn standpunt te verdedigen. Het EHRM, dat alleen landen tot de orde mag roepen, oordeelde woensdag dat Roemenië niets fout heeft gedaan.

Het EHRM zegt verder ook dat er niets mis is met werkgevers die controleren of personeel wel aan het werk is.

De uitspraak betekent niet dat je baas vanaf morgen je Whatsapp- of Facebookberichten gaat lezen. De zaak draaide niet om gebruik van privémail onder werktijd, maar van werkgeversnetwerken voor persoonlijke communicatie. Tegen BNR zegt ICT-jurist Arnoud Engelfriet: "Zonder enige aanleiding willekeurige berichten controleren in de hoop of vrees dat er privé-berichten tussen zitten gaat te ver."

Het Hof oordeelt dat de werkgever 'proportioneel' en 'met beperkte omvang' heeft gehandeld. De programmeur had onvoldoende gemotiveerd waarom hij via een werksysteem privé communiceerde. Ook had hij beweerd dat al zijn chats puur professioneel waren geweest.

'Bevestiging van Nederlandse wetgeving'

Werkgevers in Nederland mogen al lang meekijken met chat- en mailverkeer van hun werknemers. De uitspraak van het Hof is 'een bevestiging van Nederlandse wetgeving', zegt een woordvoerster van de Autoriteit Persoonsgegevens, het vroegere CBP.

Meekijken met mail en chat van werknemers is aan voorwaarden gebonden die de privacy van de werknemer beschermen. Zo moet er voor het controleren een duidelijke aanleiding zijn, zoals het downloaden van muziek, het bekijken van porno of het bekendmaken van bedrijfsgeheimen. Het meekijken mag ook niet over een langere periode gebeuren.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl