• Voor het tweede jaar op rij veranderen veel werknemers van baan, maar is het nog steeds een goed idee om te jobhoppen?
  • Er zijn veel factoren die een rol spelen bij carrièrebeslissingen. De keuze is voor iedereen anders.
  • Insider sprak met loopbaanexperts over hoe je kunt beslissen of je een nieuwe baan moet zoeken.
  • Lees ook: Uitzendbranche onder druk door krapte op arbeidsmarkt

In de chaos van de Great Resignation kan je al snel het gevoel hebben dat je een grote kans mist. Maar je baan opzeggen kan een lastige keuze zijn. 

Met toenemende risico’s op een economische recessie waarschuwen sommige deskundigen ook dat het aantal vacatures kan afnemen.

Het is van belang om de tijd te nemen om de voor- en nadelen van verschillende opties voor de volgende stap in je loopbaan tegen elkaar af te wegen. Insider sprak met loopbaancoaches over vijf manieren om te beslissen of van baan veranderen iets voor jou is.

1. De beste optie is misschien niet de gemakkelijkste  

Als het op beslissingen aankomt, kiezen we vaak de gemakkelijkste weg. In sommige gevallen ligt het voor de hand om te blijven werken bij een bedrijf dat je al kent. Dorie Clark, hoogleraar bij de Duke University in de VS, zegt dat het bedenken van zoveel mogelijk opties de sleutel is tot het ontdekken van de juiste keuze. 

Het ligt in de aard van de mens om alternatieve mogelijkheden te negeren en verder te gaan in een richting die je al hebt bepaald. Clark zegt dat dit de makkelijke weg is: "We willen niet van koers veranderen, als we hebben geïnvesteerd in een baan of carrièrepad, zelfs als het duidelijk niet werkt. Als je bijvoorbeeld tijd, energie en geld hebt gestoken in een rechtenstudie, maar je realiseert je dat je geen advocaat wilt worden, kan het eng zijn om iets nieuws te proberen."

Zelfs als je ervoor kiest om te blijven doen wat je al deed, kan het bedenken van nieuwe ideeën voor je loopbaanontwikkeling duidelijkheid brengen voor je doelen. Zo kan je beseffen dat er manieren zijn om je huidige baan leuker te maken, of je zou een ander pad kunnen vinden dat je in eerste instantie nooit had overwogen. 

"Een open vizier kan nuttig zijn, omdat het je dwingt om iets langer naar oplossingen te zoeken," vertelt Clark aan Insider. "Als je erover nadenkt, kun je je realiseren dat er meerdere oplossingen zijn die je nooit zou hebben gezien, als je niet bereid was geweest om verder te kijken en dieper te graven." 


2. Denk na over wat je vooral uit je werk wilt halen

Ariane Hunter, oprichtster van My Mentors Circle, een organisatie voor zwarte vrouwen in het bedrijfsleven, zegt dat de coronapandemie frustraties over beloning, flexibiliteit, werkplezier en werkdruk heeft losgemaakt die vaak al langer speelden.

Of je nu vertrekt of niet, nadenken over wat je uit een baan wilt halen, is de sleutel tot het vinden van een nieuwe baan die echt goed bij je past, zegt Hunter. Word je redelijk betaald? Word je met respect behandeld? Bereik je je doelen?

"Dit is iets wat we moeten blijven doen, ook als de pandemie voorbij is", zegt Hunter. "Je moet altijd bij jezelf te rade gaan om er zeker van te zijn dat je genoeg voldoening haalt uit je werk."


3. Kijk in je netwerk

Ashley Stahl, loopbaancoach en schrijfster, weet dat de zoektocht naar een baan "ongemakkelijk is". Maar netwerken gaat over zoveel meer dan het vinden van een nieuwe baan.

Vraag je mentoren en collega's om advies. Let op wie vertrekt en wie blijft in jouw kringen. 

"Je moet je netwerk altijd in de gaten houden", aldus Stahl.


4. Bereid je voor op een transitieperiode 

Als je van baan verandert, is het belangrijk om redelijke verwachtingen te hebben. Ook al is je officiële inwerkperiode misschien al na je tweede week voorbij, volgens Stahl duurt het minstens zes maanden om je in te werken bij een nieuw bedrijf. Jobhoppers die uiteindelijk gefrustreerd raken, moeten de tijd nemen om hun draai te vinden en vertrouwen op te bouwen in het nieuwe bedrijf.

"Mensen willen van nature niet weg," vertelde Stahl eerder aan Insider. "Ze willen gelukkig zijn in hun baan. Ze willen groeien. Ze willen een gemeenschap hebben."


5. Wees niet bang voor onzekerheid

Vaak gaan loopbaankeuzes gepaard met gevoelens van angst en onzekerheid: je bent bang om werkloos te raken of vreest dat je niet de juiste kwalificaties hebt. Maar als je een nieuwe stap kunt nemen op basis nieuwsgierigheid in plaats van angst, kan dat je loopbaanperspectieven gunstig beïnvloeden.

"Het is een teken van kracht als je bereid bent om onzeker te zijn over je toekomstplannen", zegt Clark. "Het helpt daarbij om te investeren in basisvaardigheden die in verschillende soorten functies nuttig zijn."  

LEES OOK: Arbeidsmarkt blijft zeer krap, maar stijging faillissementen en toestroom Oekraïense vluchtelingen kunnen verlichting bieden