Bijna de helft van de clubs uit de eredivisie, waaronder Ajax, AZ en PSV, wil liever dat het seizoen per direct wordt beëindigd vanwege de coronacrisis.

Dinsdag overlegt de KNVB met alle clubs over de verschillende scenario’s.

Feyenoord vindt het nog te vroeg voor een besluit en wil wachten tot dinsdag. De Rotterdammers zijn teleurgesteld dat clubs voor die tijd met een eigen standpunt naar buiten zijn getreden.

Ook AZ en PSV hebben de KNVB en de Eredivisie CV mondeling geadviseerd om de eredivisie per direct vanwege het coronavirus te beëindigen.

“Wij snappen als geen ander dat dit een zeer lastig besluit zal zijn”, zegt algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ. “Maar wij vinden de huidige coronasituatie dusdanig zorgwekkend dat het uitspelen van het restant van de wedstrijden zonder publiek voor ons van ondergeschikt belang is.”

“Wij vinden het op geen enkele manier te verantwoorden om het restant van de wedstrijden uit te spelen”, benadrukt algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV.

Ajax verklaarde een dag eerder al de competitie niet meer te willen uitspelen. De kampioen uit Amsterdam voert de eredivisie aan, met een beter doelsaldo dan AZ. Nummer vier PSV volgt op zeven punten en heeft ook nog eens een wedstrijd meer gespeeld dan beide clubs uit Noord-Holland.

Eerder verklaarden PEC Zwolle en Fortuna Sittard al dat ze het seizoen niet meer willen hervatten. RKC Waalwijk ziet het eveneens niet meer zitten om na 30 juni nog te voetballen, omdat het dan zes spelers moet missen die in juli niet meer onder contract staan. Het is nog niet bekend of nog meer eredivisieclubs hetzelfde standpunt hebben.

De KNVB heeft alle clubs uitgenodigd om te overleggen

De KNVB is voorlopig solidair met de UEFA, die alles in het werk stelt om de competitie voor 3 augustus te beëindigen. De KNVB benadrukt wel dat het alleen het seizoen in het betaalde voetbal nog wil hervatten als het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat adviseert.

De KNVB heeft alle clubs uit de eredivisie uitgenodigd voor een videoconferentie die komende dinsdag moet plaatsvinden. De bond wil de verenigingen uit het betaalde voetbal bijpraten over de gevolgen van de twee scenario's die nu nog voor de rest van het seizoen op tafel liggen.

De nationale bond hoopt nog steeds dat de eredivisie en eerste divisie voor 3 augustus worden uitgespeeld. Het doemscenario is dat het seizoen al is afgelopen. Dat zal de meeste financiële gevolgen hebben.

Mogelijk vertelt de KNVB dan ook hoe de Europese tickets worden verdeeld als de eredivisie niet wordt uitgespeeld. Een van de scenario's is dan dat Ajax als koploper waarschijnlijk de Champions League ingaat en nummer twee AZ aan de voorronden van de koningsklasse van het clubvoetbal mag deelnemen.

Het zou heel goed kunnen dat er dan geen club degradeert. De eredivisie wordt dan mogelijk uitgebreid met SC Cambuur en De Graafschap, de huidige nummers een en twee van de eerste divisie.

Feyenoord wil het overleg afwachten

Feyenoord vindt het nog te vroeg om nu een punt achter het seizoen te zetten. De Rotterdamse club wil graag het overleg van dinsdag afwachten.

Mark Koevermans, algemeen directeur van Feyenoord, denkt dat het goed is dat nu de tijd wordt genomen voor een zorgvuldige afweging. "Sommige clubs wilden vandaag de stekker er al uit trekken. Ook voor ons is het uiteraard een reële optie dat de competitie uiteindelijk niet wordt uitgespeeld", zegt hij.

Het seizoen nu stoppen, gaat Feyenoord en Koevermans wat te snel. "Je ziet dat vrijwel alle andere Europese competities ook de ontwikkelingen nog even afwachten en hun competities vooralsnog alleen hebben uitgesteld. Een niet afgemaakte competitie is voor iedereen immers sportief zeer onbevredigend, voor zowel spelers als supporters. Bovendien is de financiële impact voor clubs groot, wanneer je er een streep onder zet. Dus laten we onszelf de tijd gunnen zaken goed op een rij te zetten", zegt Koevermans.

Eenheid uitstralen als clubs

Dat Ajax, AZ en PSV het overleg niet afwachtten en zelf al met een verklaring naar buiten kwamen, noemt Koeversmans spijtig. "Dat is misschien goed voor de eigen pr, maar niet goed voor de uitstraling van het voetbal als geheel. In deze toch al verwarrende tijden, moet je eenheid met alle clubs uitstralen en zoeken naar een gezamenlijke oplossing. Laat helder zijn dat alle clubs en ook wij bij Feyenoord ons heel goed realiseren dat voetbal nu meer dan ooit slechts bijzaak is."

Het per direct stoppen van de competitie heeft ook voor Feyenoord grote financiële gevolgen. De Rotterdammers staan daarnaast ook in de bekerfinale. "Bij een grote club als Feyenoord heb je het over miljoenen die we nu mislopen, terwijl het gros van de uitgaven wel gewoon doorgaat", stelt Koevermans.

"Ook om die reden zou het heel goed zijn als we de competitie in juni, juli en mogelijk augustus toch kunnen uitspelen. En nogmaals: mits verantwoord. We gaan echt geen risico’s nemen of iets doen tegen de adviezen in van het RIVM. Definitief een streep onder het seizoen zetten, kan over een paar weken altijd nog."

Ook FC Twente pleit voor geduld

Ook FC Twente pleit voor geduld bij de besluitvorming over het al dan niet uitspelen van de eredivisie. De voetbalclub uit Enschede staat achter het standpunt van de KNVB en de Eredivisie CV, die vooralsnog de mogelijkheden blijven onderzoeken om dit seizoen nog af te maken.

"We luisteren naar de overheid en het RIVM", zegt algemeen directeur Paul van der Kraan van FC Twente. "Als alle branches in Nederland even geduld moeten hebben, ik denk aan de horeca, de winkels, de kappers, dan kunnen wij dat denk ik ook opbrengen. Als er niet gevoetbald kan worden, zal er echt niet gevoetbald worden. We moeten er niet aan denken om in lege stadions te spelen."

"Als je het mij persoonlijk vraagt, zeg ik ook: stoppen", aldus Van der Kraan. "Ik woon in Brabant en mij hoef je dus niet te zeggen hoe de situatie is, maar we zijn ook onderdeel van de branche betaald voetbal en ik probeer ook de algemene belangen te zien. Ik vind dat we eerst in beeld moeten brengen wat er allemaal aan consequenties op ons afkomen en hoe we anticiperen op eventuele claims. Er zijn veel factoren die een rol kunnen spelen: mediagelden, sponsorgelden, seizoenkaarten, skyboxen, spelerscontracten en verzekeringstechnische kwesties."