• Het kabinet wil een avondklok invoeren in de strijd tegen het coronavirus.
  • Tussen 20.30 uur en 04.30 uur mag je niet meer op straat zijn zonder geldige reden.
  • De Tweede Kamer moet hier nog wel goedkeuring aan geven. Die vergadert hier donderdag over. Zaterdag kan de avondklok dan ingaan.
  • Ook mag je direct niet meer dan één bezoeker ontvangen.

Het kabinet wil zo snel mogelijk een avondklok. Die moet van 20.30 uur tot 04.30 uur gaan gelden.

Dat hebben premier Rutte en minister De Jonge woensdagmiddag tijdens een persconferentie over extra coronamaatregelen bekendgemaakt. De avondklok moet in ieder geval tot woensdag 10 februari 04.30 uur gaan gelden.

Aanleiding voor de extra maatregelen is de opkomst van de Britse coronavariant in Nederland. Die is besmettelijker dan het huidige coronavirus.

De Tweede Kamer moet een beslissing nemen over de maatregel vanwege de demissionaire status van het kabinet. Daar wordt donderdag over vergaderd. De avondklok kan dan op zijn vroegst zaterdag worden ingevoerd.

De Jonge schrijft in een brief aan de Kamer van “een zware, maar een heldere maatregel die andere onderdelen van het beleid en de naleving van de maatregelen ondersteunt”. Zo zorgt een avondklok voor minder contacten thuis. Ook kunnen er “excessen” zoals feestjes achter de voordeur mee worden tegengegaan.

Verklaringen laten zien

Als mensen toch op straat moeten zijn, kunnen ze hiervoor een verklaring krijgen van hun werkgevers. Daarnaast moeten mensen een eigen verklaring kunnen tonen, met de reden waarom ze buiten zijn.

Wel mogen mensen tijdens de avondklok hun hond uitlaten. Dit mogen mensen alleen in hun eentje doen.

Lees ook op Business Insider

Houden mensen zich niet aan de avondklok, dan krijgen ze een boete van 95 euro. Ze krijgen niet eerst een waarschuwing.

Lees ook: Dit zijn de uitzonderingen op de avondklok – boodschappen bezorgen en hond uitlaten mag wel na 20.30 uur

Volgens het OMT zal het aantal besmettingen door de avondklok dalen. Het reproductiegetal (de R-waarde: het aantal mensen dat een persoon kan besmetten) zou door de invoering met 8 tot 13 procent kunnen dalen. Dat blijkt uit onderzoek in het buitenland.

Premier Mark Rutte benadrukt dat “niemand staat te juichen” bij een avondklok. Volgens hem is het in het buitenland evenwel “een effectief middel” gebleken bij de bestrijding van het virus.

Meer maatregelen rond reizen en visite

Andere maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd zijn strengere regels rond reizen en visite.

Het aantal mensen dat op bezoek mag komen wordt verder beperkt van twee naar één. Deze regel gaat onmiddellijk in.

Ook wordt aangeraden maximaal één keer per dag ergens op bezoek te gaan. Reden is dat de thuissituatie nog steeds een “belangrijke bron van besmetting” met het coronavirus is.

Ook wordt het maximaal aantal bezoekers tijdens een uitvaart gehalveerd van 100 naar 50 mensen. Deze regel gaat vanaf maandag 25 januari in.

Mensen die naar Nederland reizen, moeten straks een sneltest doen. Zij moesten al een negatieve testuitslag tonen voor vertrek. Zolang dat niet is geregeld, komt er vanaf zaterdag een vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika.

LEES OOK: Supermarkten waarschuwen voor bevoorradings- en capaciteitsproblemen bij invoering avondklok