• Vanaf zaterdag 23 januari geldt in Nederland een avondklok tussen 21.00 uur en 04.30 uur in de ochtend. Je mag dan niet meer zonder geldige reden op straat zijn.
  • Wel zijn er uitzonderingen zoals calamiteiten of het uitlaten van je hond. Ook bezorgdiensten mogen tijdens de avondklok rijden.
  • Als je naar buiten gaat, moeten mensen in de meeste gevallen het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als je aan het werk bent, moet je een werkgeversverklaring kunnen tonen.

Vanaf zaterdag 23 januari geldt in Nederland een avondklok. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich donderdag na acht uur debatteren achter de maatregel

Vanaf 21.00 uur tot en met 04.30 uur mag je niet meer zonder geldige reden op straat zijn.

Wel gelden enkele uitzonderingen. We zetten ze voor je op een rij:

Dit zijn de uitzonderingen:

  • Een calamiteit
  • Als jij, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft
  • Voor je werkgever moet je voor werk naar buiten, ook bezorgdiensten en mantelzorgers vallen hieronder
  • Bij reizen naar het buitenland of terugkeren naar Nederland
  • Uitvaart, als je hiervoor onderweg bent en dit ook aan kan tonen
  • Rechtbank, als je onderweg bent vanwege een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kan aantonen
  • Hond uitlaten, hierbij moet de hond aangelijnd zijn en je doet dit in je eentje
  • Politie, brandweer, ambulancepersoneel en internationaal goederenvervoer zijn uitgezonderd van de avondklok

Bron: Rijksoverheid.nl

Tijdens een persconferentie woensdagmiddag zei premier Mark Rutte nog dat bezorgdiensten niet op het lijstje met uitzonderingen stond. Dat corrigeerde hij hierna. “Dat valt onder werk dus dat kan doorgaan.”

Supermarkten sluiten wel de deuren tijdens de avondklok. Het aantal beschikbare uren om boodschappen te doen wordt zo verder ingeperkt. Daarom verzoeken supermarkten hun klanten met klem om verspreid over de dag boodschappen te doen. Ook Rutte riep tijdens de persconferentie op om ook eens in de ochtend boodschappen te doen.

Verder gaan supermarkten ervan uit dat de logistieke operatie, te weten distributiecentra, transport en vulploegen in de winkels, volledig kunnen blijven draaien en dat medewerkers na sluitings- of werktijd nog naar huis kunnen. Ook de bezorging van boodschappen moet gewoon door kunnen blijven gaan.

Lees ook op Business Insider

Lees ook: Supermarkten waarschuwen voor bevoorradings- en capaciteitsproblemen bij invoering avondklok

Avondklok: formulier tonen als je na 21.00 buiten bent

Als mensen naar buiten gaan op het moment dat de avondklok geldt, moeten ze het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen. Als het nodig is dat je voor je werk naar buiten gaat, moet je ook een werkgeversverklaring kunnen tonen. Deze formulieren zijn te vinden zijn op rijksoverheid.nl/avondklok.

Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heb je geen formulier nodig. Als je naar Nederland reist, dan moet je wel laten zien dat je uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom je tijdens de avondklok reist.

Politie, brandweer, ambulancepersoneel en internationaal goederenvervoer zijn dus uitgezonderd van de avondklok en hebben geen formulier nodig om de straat op te gaan.

Als je toch zonder geldige reden naar buiten gaat, kan je een boete van 95 euro krijgen. Hierbij zal niet eerst worden gewaarschuwd.