• De Autoriteit Persoonsgegevens heeft van 139 bedrijven meldingen ontvangen dat ze zijn getroffen door het datalek bij softwareleverancier Nebu.
  • De persoonsgegevens stonden opgeslagen bij Nebu, omdat het bedrijf de software levert aan marktonderzoeksbureau’s Blauw en USP.
  • Beide onderzoeksbureaus hebben Nebu nu voor de rechtbank gesleept om meer informatie te krijgen over het datalek.
  • Lees ook: NS waarschuwt bijna 800.000 klanten voor datalek via software van partnerbedrijf

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft 139 meldingen van bedrijven en organisaties gekregen, waarvan klantgegevens mogelijk op straat zijn komen te liggen in het grote datalek bij softwareleverancier Nebu. Dat blijkt woensdag na een inventarisatie, meldt een woordvoerder van de AP

De privacywaakhond sluit niet uit dat meer bedrijven en instanties zich zullen melden. Daarom raadt de De Autoriteit Persoonsgegevens bedrijven aan om zich bewust te zijn van hun verantwoordelijkheid bij het doorgeven van persoonsgegevens.

“Ik denk dat dit datalek wel aantoont op welke schaal dit gevolgen kan hebben. Het is daarom ook belangrijk dat bedrijven mensen om wie het gaat snel informeren over het lek als ze dat nog niet hebben gedaan”, aldus de woordvoerder.

De Autoriteit Persoonsgegevens wil de partijen waar mogelijk de persoonsgegevens van zijn gelekt om opheldering vragen. Zo willen de privacywaakhond weten hoe de contracten tussen de onderzoeksbureaus en hun softwareleverancier eruitzien en welke afspraken zijn gemaakt over de beveiliging van persoonlijke gegevens.

Marktonderzoeksbureaus dagen Nebu voor de rechter

Vorige week werd bekend dat hackers toegang hebben gehad tot persoonsgegevens die marktonderzoeksbureaus Blauw en USP hadden opgeslagen. Daardoor lekten de persoonsgegevens van mogelijk honderdduizenden Nederlanders. De bron van het lek lag bij hun softwareleverancier Nebu.

Onder andere Heineken, VodafoneZiggo en de NS zouden mogelijk getroffen zijn door hetzelfde datalek, omdat ze samenwerkten met marktonderzoeker Blauw. Beide onderzoeksbureaus hebben Nebu daarom voor de rechtbank gesleept, omdat ze meer informatie willen van het softwarebedrijf over het lek.

De rechtbank in Rotterdam zal waarschijnlijk donderdag al uitspraak doen in het kort geding dat marktonderzoeker Blauw heeft aangespannen tegen Nebu. De rechtbank in Rotterdam drong er dinsdag bij beide bedrijven op aan te proberen om samen tot een oplossing te komen. Maar Blauw verwacht het niet volledig eens te worden met softwareleverancier Nebu over de zaak, zegt bestuursvoorzitter Jos Vink woensdagmiddag.

"De communicatie met Nebu gaat nog steeds erg langzaam. We krijgen geen antwoord op de belangrijkste vragen", zegt Vink. Hij denkt dat de uitspraak gunstiger zal uitpakken voor Blauw dan voor Nebu.

LEES OOK: Explosieve stijging cyberaanvallen bij bedrijven: criminelen richten zich sterker op IT-leveranciers van MKB-bedrijven