Ook dit jaar zet de daling in voertuigdiefstallen door. In het eerste half jaar van 2021 daalde de cijfers gemiddeld met 21 procent.

De politie verricht ook goed werk bij het terugvinden van personenauto’s. De eerste dag na de diefstal vinden dienders 2 procent meer auto’s terug.

Niet alles is positief, want de SUV is populairder geworden onder het dievengilde.

Goed nieuws voor autobezitters: autodiefstal daalt dit jaar weer verder. Sinds 2018 worden er jaarlijks minder auto’s door vreemden toegeëigend, in het eerste half jaar van 2021 zet die trend door.

In de eerste zes maanden van dit jaar werden 21 procent minder auto’s gestolen dan in dezelfde periode 2020. Het gaat om 2.578 vierwielers die onrechtmatig van eigenaar wisselden.

Opvallend aan de cijfers is dat criminelen ineens premium Duitsers minder aantrekkelijk vinden. Mercedes-Benz en BMW verdwenen uit de top 5 van meest gestolen auto’s, terwijl ze daarin steevast hoog genoteerd stonden in voorgaande jaren. In plaats daarvan zijn de Fransozen in trek.

Peugeot en Renault nemen de plaatsen van de Duitsers in, waarbij Peugeot het enige merk is dat een stijging van het aantal gestolen auto’s laat zien. Van het Franse merk werden 8 procent meer voertuigen ontvreemd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Renault noteerde een daling van 30 procent.

Lees ook: Dit zijn de 10 meest gewilde modellen bij autodieven – SUV’s maken een opmars

Volkswagen gaat nog steeds aan kop als meest populaire doelwit van het dievengilde. Niet alleen is Volkswagen het meest gestolen merk, ook blijft het koploper bij meest gestolen modellen. De Volkswagen Polo en Golf zijn leiders in het klassement met respectievelijk 170 en 164 stuks. Toch is dat 34 procent minder dan vorig jaar.

Nissan Qashqai. Foto: Nissan
Nissan Qashqai. Foto: Nissan

Opvallend is dat de SUV populairder wordt onder het dievengilde. Dat kan natuurlijk komen doordat ze steeds vaker tegen dat type auto aanlopen, want hij is ook enorm populair onder autokopend Nederland. Vooral de Nissan Qashqai vindt gretig aftrek bij autodieven. Het aantal gestolen Qashqai’s nam met 273 procent toe naar 56 stuks.

Japanners blijken ook gewild, want Nissan en Mazda noteerden een stijging van respectievelijk 227 procent en 143 procent, volgens het Landelijk Informatie- en intelligencecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

Autodiefstal voorkomen is beter dan genezen

Ben je nou heel erg gehecht aan je trouwe vierwieler, dan hebben we wat tips die mogelijk helpen bij het voorkomen van een diefstal. Allereerst, bewaar de autosleutel nooit bij de voordeur, maar in een metalen blik ver van de voorkant van het huis. Hierdoor kunnen dieven het keyless-entry systeem van de auto niet klonen of hacken aangezien ze geen signaal kunnen vinden.

Daarnaast is het altijd verstandig om de auto op een goed verlichte plek te zetten, bij voorkeur in het zicht van mensen. Ook is het aan te raden om een goed alarmsysteem geïnstalleerd te hebben. Daarnaast adviseren we om een GPS-tracker, of een ander systeem dat de locatie van de auto kan bepalen, in te bouwen. Daarmee verlaag je de kans niet dat de auto gestolen wordt, maar verhoog je de kans aanzienlijk dat hij teruggevonden wordt.

Door de toename van dit soort technologie in auto’s kan de politie ook beter zijn werk doen. De dienders wisten 2 procent meer gestolen auto’s terug te vinden. De grootste winst hierin werd behaald op de eerste dag na de diefstal.

Als laatste tip hebben we nog: ga op Texel of een ander Waddeneiland wonen. Volgens de cijfers van het LIV worden daar geen auto’s gestolen. Ook Oudewater, Borsele, Woudenberg, Scherpenzeel, Renswoude, Bronckhorst, Oost Gelre, Tubbergen, Staphorst, De Wolden en Achtkarspelen zijn plaatsen waar het dievengilde blijkbaar niet actief is.

Wil je van je auto af, dan moet je hem parkeren in Waalre of Maasgouw, daar vinden relatief de meeste autodiefstallen plaats.

LEES OOK: Autoverkopen in Nederland stijgen met meer dan 3% – Tesla verslaat Volkswagen, maar verliest van Skoda op elektrische markt