Nederlanders trekken er deze zomer waarschijnlijk voor het eerst in twee jaar massaal op uit, zowel naar het binnen- als buitenland. Een van de meest populaire vakantiebestemmingen binnen de eigen landsgrenzen zijn de Waddeneilanden.

Maar is een autovakantie naar deze eilandengroep wel zo goedkoop? En hoe kan je geld besparen als je naar de Wadden reist met de auto?

Het bedrijf FerryGoGo deed onderzoek naar de prijzen van zo’n vakantie. Daarbij werd gekeken naar een gezinsvakantie van een week van vier personen, allemaal boven de twaalf jaar oud. Een opbouw van de kosten die je sowieso moet meenemen in je vakantiebudget:

De toeristenbelasting is een bedrag dat iedereen moet betalen. In sommige gevallen is het bedrag verrekend in de overtocht naar een eiland of de accommodatie die men boekt op een eiland. De prijzen liggen bij alle Waddeneilanden op zo’n 2 euro per nacht, dus voor een week met vier personen betaal je hier 56 euro voor.

Naar de Waddeneilanden met de auto

Ervan uitgaand dat je met de auto naar de eilanden gaat, is er een groot verschil per eiland in de prijs van je vakantie.

Wie naar Vlieland of Schiermonnikoog wil, kan de auto in principe niet meenemen. Wie naar Ameland wil, betaalt 111,20 voor de auto plus 17,10 euro per persoon, oftewel een totaal 179,60 euro.

Het duurste eiland is Terschelling, waar je 174 euro betaalt voor alleen de auto. Met vier gezinsleden kom je daar uit op 294 euro voor een oversteek naar het Waddeneiland, haast even duur als een autorit heen en weer naar Nice in Zuid-Frankrijk.

Naar de Waddeneilanden zonder de auto

Als je besluit zonder auto naar de Waddeneilanden te gaan, ben je een stuk goedkoper uit. Texel is wederom het goedkoopste eiland voor een oversteek als voetganger, met een prijs van 2,50.

Voor Schiermonnikoog en Ameland betaal je zo’n 17 euro per persoon voor een retourtje en de duurste eilanden zijn Vlieland en wederom Terschelling, waar je zo’n 30 euro betaalt.

Als je wel richting het veerpont gaat met de auto, moet je de parkeerkosten aan wal meerekenen. Voor Texel kan je gratis parkeren, maar in Holwerd (voor Ameland) en Lauwersoog (voor Schiermonnikoog) betaal je 6 euro per dag.

Hoe kan je het best geld besparen?

Verder heeft FerryGoGo nog een paar tips voor je vakantie naar de Waddeneilanden, als je geld wilt besparen.

  • Boek een goedkope accommodatie
  • Neem de boot van 07.00 uur, dan betaal je een daltarief
  • Zoek naar de goedkoopste parkeerplaats, vaak iets verder weg van de veerpont
  • Laat de auto staan

LEES OOK: Dit zijn de goedkoopste plekken om benzine en diesel te tanken in Nederland