In Zweden hechten ze vanwege de relatief strenge winters extra aan roestbestendige auto’s. Daar doet de Zweedse onderzoeker Thomas Widström al sinds 1989 onderzoek naar.

Uit nieuw onderzoek van Widström voor het Zweedse blad VI Bilägere, waarover het Duitse vakblad Autobild schrijft, blijkt dat problemen met roest weer meer opduiken bij nieuwe auto’s.

Widström merkt tegenover Autobild op dat Japanse auto’s het relatief slecht doen in het barre Zweedse klimaat, vanwege de manier van afwerken met primers en coatings. Dat is ook te zien in het lijstje hieronder met 39 geteste nieuwe automodellen. Die zijn op roestbestendigheid gewaardeerd met 1 tot 5 sterren.

Van de negen modellen die 2 sterren krijgen komen er vijf van Japanse merken: Subaru, Nissan, Kia en Honda. Ford heeft drie modellen met 2 sterren en er zit één Citroën bij, de C4 Cactus.

Bij de merken die goed scoren op roestbestendigheid blinken de Duitsers uit: Audi en Mercedes pakken drie van de vier modellen met 5 sterren.

Maar ook de Renault Espace wordt uitstekend beoordeeld. Het klassieke vooroordeel dat Franse auto's roestbakken zijn, gaat dus zeker niet standaard op.

LEES OOK: Dit zijn de 10 meest (en minst) betrouwbare occasions: Fransen en Duitsers leggen het af tegen Aziaten