Auto huren? Dan moet je aan het begin van je vakantie een hoop vragen beantwoorden. En om het goedkoop te houden moet je erg alert zijn.

Wilt u een extra inzittendenverzekering? Een extra verzekering voor schade aan banden of ruiten? Het eigen risico afkopen? Een GPS-systeem?

Het zijn de standaardvragen die de baliemedewerker van het autoverhuurbedrijf op je afvuurt, als je aan het begin van je vakantie moe en bezweet voor de balie staat om je huurauto op te halen. Doe maar, denk je dan, want je wilt zo snel mogelijk naar je vakantie-adres. Maar is het slim?

Nee, is het korte antwoord. Voor alles wat je niet vooraf maar aan de balie van het verhuurbedrijf regelt, betaal je bijna altijd de hoofdprijs. En zo wordt een auto huren tijdens de vakantie uiteindelijk helemaal niet goedkoop, maar juist een hele dure grap, zo bleek onlangs ook uit een onderzoek van de Reisgids van de Consumentenbond.

Maar hoe wapen je jezelf tegen de fratsen van bedrijven als Avis, Alamo en Hertz? De belangrijkste regel: voorkom dat je bij het afhalen van je auto nog beslissingen moet nemen.

Bedenk om het zo goedkoop mogelijk te houden altijd vooraf of je een navigatiesysteem of een kinderzitje nodig hebt. En zo ja, of je het niet beter mee kunt nemen op vakantie (kinderzitjes mogen vaak mee het vliegtuig in, check het wel even bij de luchtvaartmaatschappij).

Denk ook thuis al na over hoe je verzekerd wilt zijn. Zo kun je voorkomen dat je voor dure onaangename verrassingen komt te staan, zoals een Business Insider-medewerker deze zomer op vakantie. Die kwam er bij de balie op het vliegveld achter dat Avis de aparte verzekering waarmee je voor paar euro eventuele schade aan banden en ruiten af kon kopen, had afgeschaft. Het was alleen mogelijk om voor 17 tot  25 euro per dag het eigen risico deels of geheel af te kopen.

Doolhof aan verzekeringen

Maar hoe zit het eigenlijk precies met al die verzekeringen? Wat is standaard verzekerd en wat is verstandig om bij te verzekeren?

Bij elke huurauto is een standaard WA-verzekering bijna altijd bij de auto inbegrepen, want dat is in de meeste landen wettelijk verplicht, zegt Suzanne Al, marketingmanager bij bemiddelaar Sunnycars.

"Alleen kan de wettelijke minimumdekking nogal verschillen per land. In Nederland is het vijf miljoen euro, wat echt wel voldoende is. Maar in de VS is het 1 miljoen dollar. Als daar iemand door jouw schuld invalide wordt, heb je een probleem. Daarom sluiten wij altijd een extra WA verzekering van 7,5 miljoen euro af. We hebben toch 1 à 2 mensen per jaar die daar gebruik van moeten maken."

Afkortingen en kleine lettertjes bij een auto huren

De verzekeringen die verhuurders jou aan de balie aanbieden, ook op het gebied van aansprakelijkheid (liability), komen dus meestal boven op de standaardverzekering. Het hangt van de plaatselijke regels af of bijverzekeren (echt) noodzakelijk is.

Maar aansprakelijkheid is maar één van de vele verzekeringen waarmee de verhuurbedrijven jou om de oren slaan bij een auto . Hieronder een lijst met veelgebruikte termen die autoverhuurbedrijven gebruiken voor additionele verzekeringen, welke schade ze dekken en wanneer het zinnig is ze af te sluiten.

- Third Party Insurance (TPI): Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). In de meeste landen verplicht. Soms met voldoende dekking zoals in Nederland, maar vaak is het standaardbedrag te laag, zoals in de Verenigde Staten en Griekenland. In een dergelijk geval is bijverzekeren een optie (zie ALI hieronder).

Collision Damage Waver (CDW): een schadeverzekering, ofwel cascoverzekering waarbij schade aan de huurauto verzekerd is. Het gaat dan vaak om het verlagen van het eigen risico bij schade na een aanrijding. Meestal ben je zonder CDW een fors bedrag kwijt. Het gaat dan om duizenden euro's. Soms ben je zonder CDW zelfs aansprakelijk voor de hele auto.

- Super Collision Damage Waver (SCDW): precies hetzelfde als bovenstaande verzekering, maar dan helemaal zonder eigen risico.

- Loss Damage Waiver (LDW): verzekert je behalve tegen schade tijdens het rijden ook tegen diefstal en vandalisme, of beperkt het eigen risico voor diefstal dat maar deels door de cascoverzekering wordt gedekt.

- Personal Accident Insurance: inzittendenverzekering waarbij je na een ongeluk een bedrag uitgekeerd krijgt voor medische onkosten of bij overlijden voor zowel de bestuurder als de passagiers. Of dit nuttig is, hangt af van de standaard WA-dekking en wie met je meerijdt.

- Additional Liability Insurance (ALI): aanvullende wettelijke aansprakelijkheid. Een aanvullende verzekering die extra schade dekt die jij bij iemand anders veroorzaakt.

- Personal Effects Protection: een verzekering voor de spullen in je auto. Redelijk overbodig, want vaak al via je reisverzekering verzekerd.

- Theft Protection (TP): diefstalverzekering.

Veel afkortingen dus, en bovenstaande lijst is niet eens volledig. Soms heet de verzekering anders, of worden bepaalde zaken -- denk aan banden, dak en ruiten -- uitgesloten. Voor die uitgesloten zaken kun je dan vaak weer een extra polis afsluiten. De ene goedkoop, de ander een stuk duurder.

Wat is verstandig op vakantie?

Huurauto's zijn vaak nieuw en de meeste mensen zullen niet het risico willen nemen dat ze een fors deel, of zelfs de gehele auto moeten vergoeden na een ongeluk. Wie zelf een nieuwe auto koopt, kiest meestal ook voor volledig casco.

Een CDW en/of LDW is daarom meestal wel aan te raden bij een auto huren. Maar je hoeft die verzekering niet bij de verhuurder zelf af te sluiten. Er zijn goedkopere alternatieven.

Je kunt kiezen voor een bemiddelaar als Sunnycars. Dit bedrijf adverteert alleen met all-in prijzen. Je bent vrijwel voor alles verzekerd en hebt geen eigen risico. Wel zal het plaatselijke verhuurbedrijf -- Sunnycars exploiteert zelf geen auto's -- een reservering maken op je creditcard. Als je schade rijdt, betaalt het bedrijf  het bedrag dat op je creditcard wordt ingehouden weer aan jou terug.

Een huurautoverzekering kan ook goedkoop

Een andere optie is om te kiezen voor zogenaamde autohuurverzekering. Sinds 2013 is de Engelse verzekeraar Halo Insurance Services actief in ons land met Huurautoverzekeringen.nl.

Je sluit bij deze verzekeraar een soort aparte verzekering af die het eigen risico bij huurauto's afdekt voor een lager bedrag dan je over het algemeen bij Avis, Hertz of Sixt moet neertellen. De verzekering dekt voor 6 euro per dag (in Europa) tot 10 euro (in de VS) het eigen risico af. Huur je vaker een auto, dan kun je ook kiezen voor een jaarpolis voor respectievelijk 65 of 100 euro.

Huurautoverzekeringen.nl is voor zover we konden vinden op dit moment de enige verzekeraar die een dergelijk product actief in ons land verkoopt. Maar wie niet bang is om alles in het Engels te doen, kan ook gewoon naar een andere Engelse of Ierse verzekeraar. In deze landen worden deze verzekeringen al langer verkocht.

Het Ierse Blue Insurance is bijvoorbeeld een stuk goedkoper en biedt een jaar lang Europadekking voor 50 euro en werelddekking voor 60 euro. Niet alleen Ieren, maar alle ingezetenen van de EU kunnen er goedkoop een verzekering afsluiten, zo bevestigde het bedrijf desgevraagd.

Bedenk overigens wel dat je bij zo'n losse verzekering het eigen risico vaak wel moet voorschieten met je creditcard. Maar je bent wel verzekerd, hoe hard die dame aan de balie in Málaga bij een auto huren ook roept dat die verzekering niet geldt in Spanje.

Extra tips bij een auto huren:

- Kijk de auto goed na op schade voordat je wegrijdt. Let ook op banden en als het lukt op de onderzijde van de auto. Maak even contact om te checken of de tank wel vol zit.

- Auto inleveren? Zorg dat de medewerker op je huurcontract aftekent dat de auto is afgetankt en er geen schade is. Niet akkoord gaan met 't is wel goed zo'.

- Gebruik zoveel mogelijk je creditcard. Met sommige creditcards ben je voor allerlei extra zaken verzekerd. Wie bijvoorbeeld een 'gold card' of 'platina card' heeft, is vaak al voor het eigen risico verzekerd. Ook ben je soms ook verzekerd voor juridische bijstand als je bij een ongeluk betrokken raakt. Wel zo goedkoop.

LEES OOK: Op stedentrip? Met deze 6 tips kun je flink besparen op je hotelovernachting