• De Europese Commissie heeft honderden miljoenen doses potentiële coronavaccins vooruitbesteld, maar toch zal een vaccin niet direct voor iedereen beschikbaar zijn.
  • Daarom heeft de commissie zeven groepen aangewezen die voorrang moeten krijgen voor een vaccin.
  • Daaronder behalve zorgmedewerkers, ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid ook gedetineerden, medewerkers van slachthuizen en mensen in vluchtelingenkampen.

Europa wacht net als de rest van de wereld met smart op een coronavaccin. Volgens de Europese Commissie is het ontwikkelen van vaccins tegen Covid-19 een essentieel onderdeel van het oplossen van de gezondheidscrisis.

“Een veilig en effectief vaccin geeft ons de kans het coronavirus te verslaan en terug te keren naar ons normale leven”, zegt voorzitter Ursula von der Leyen in een toelichting op de donderdag gepresenteerde vaccinstrategie van de Europese Commissie.

“We hebben al overeenkomsten gesloten met farmaceutische bedrijven en ons verzekerd van toekomstige doses. Nu moeten we zorgen dat we volledig voorbereid zijn om het vaccin in te zetten als het er eenmaal is.”

Omdat het vaccin niet direct voor iedereen beschikbaar zal zijn, heeft de Europese Commissie zeven groepen aangewezen die voorrang moeten krijgen.

De Commissie heeft daarvoor gebruikgemaakt van twee criteria: het beschermen van de meest kwetsbare groepen en het vertragen en uiteindelijk stoppen van de verspreiding van het virus. Zo moeten zoveel mogelijk levens gered worden.

Dit zijn de zeven voorrangsgroepen. De Commissie heeft bewust geen rangorde aangebracht en laat het aan nationale overheden hoe ze dit precies willen invullen.

  • Zorgmedewerkers
    Zorgmedewerkers zijn onmisbaar bij het bestrijden van de pandemie en lopen een verhoogd risico om besmet te raken.
  • Mensen van 60 jaar en ouder
    Ouderen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden na een besmetting of te overlijden.
  • Mensen met chronische ziektes of onderliggende aandoeningen
    Onder deze kwetsbare groep vallen bijvoorbeeld mensen met obesitas, hartproblemen, astma of hoge bloeddruk en zwangere vrouwen.
  • Mensen met cruciale beroepen buiten de zorg
    Het gaat dan om onder anderen leraren, kinderopvangmedewerkers, boeren, politieagenten, transportmedewerkers en noodhulpverleners.
  • Gemeenschappen die geen fysieke afstand kunnen houden
    Voorbeelden daarvan zijn gedetineerden, mensen in vluchtelingenkampen en op slaapzalen.
  • Werknemers die geen fysieke afstand kunnen houden
    Daarbij gaat het onder anderen om fabrieksmedewerkers en werknemers van slachthuizen.
  • Sociaal-economisch zwakke groepen
    Groepen met sociale achterstanden die per land gedefinieerd moeten worden.

De Europese Commissie heeft honderden miljoenen doses potentiële coronavaccins vooruitbesteld van drie verschillende farmaceuten: 300 miljoen van AstraZeneca, 300 miljoen van Sanofi-GSK en 200 miljoen van Johnson & Johnson. De Europese Unie telt momenteel bijna 450 miljoen inwoners.

De hoop is dat de eerste vaccins eind dit jaar goedgekeurd kunnen worden en dan vanaf begin 2021 verspreid kunnen worden over Europa. Maar de testprogramma's van AstraZeneca en Johnson&Johnson hebben al lichte vertraging opgelopen, omdat ze tijdelijk moesten worden stilgelegd na problemen met proefpersonen.

Naast het zorgen voor beschikbaarheid en het aanwijzen van voorrangsgroepen acht de Europese Commissie ook voorlichting om vertrouwen van de bevolking te winnen van groot belang. "Het zijn niet de vaccins die levens gaan redden, maar vaccinaties", zegt eurocommissaris Stella Kyriakides voor Gezondheid daarover.

Lees meer nieuws over de bestrijding van de coronapandemie: