• AstraZenaca verzekert de Europe Unie dat ze in het tweede kwartaal van dit jaar de afgesproken 180 miljoen coronavaccindoses gaat leveren.
  • Een ingewijde meldde eerder dat het Brits-Zweedse bedrijf maar de helft, nog geen 90 miljoen doses, zou kunnen leveren.
  • De productie van dit vaccin hapert al langer. In de eerste drie maanden van dit jaar moest de EU het stellen met 40 miljoen doses, terwijl zij rekende op minstens 80 miljoen doses.
  • Dit zorgt voor een hevige ruzie tussen AstraZeneca en de Europese Commissie, die het bedrijf er impliciet van beschuldigde andere klanten voor te trekken.

AstraZeneca levert de Europese Unie in april, mei en juni het eerder beloofde aantal van 180 miljoen coronavaccindoses. Dat zegt het Brits-Zweedse bedrijf in reactie op een bericht van een ingewijde dat AstraZeneca maar de helft, nog geen 90 miljoen doses, zou kunnen leveren.

Een woordvoerder van het bedrijf laat desgevraagd weten dat de productie in de Europese Unie weliswaar maar goed is voor de helft van dat aantal, maar dat de rest wordt aangevuld via het internationale toeleveringsnetwerk.

Daarmee voldoet AstraZeneca naar eigen zeggen aan wat contractueel is overeengekomen met de EU.

‘Levering in tweede kwartaal valt tegen’

Het bedrijf heeft de EU gewaarschuwd dat de levering ook in het tweede kwartaal zal tegenvallen, heeft een EU-bron eerder tegen persbureau Reuters gezegd. In het contract dat AstraZeneca met de Europese Commissie heeft gesloten, staat dat de fabrikant 180 miljoen doses levert in april, mei en juni.

De vaccinmaker zou tegen eind september de hele achterstand willen inlopen, las Reuters in een document van het Duitse ministerie van Volksgezondheid.

De EU-bron heeft daarover zijn twijfels. Het bedrijf paste leveringscijfers al vaak aan en zou nog niet hebben uitgelegd waar het de extra benodigde doses vandaan haalt.

De woordvoerder van AstraZeneca zegt dat het bedrijf werkt aan "het verhogen van de productiviteit in zijn toeleveringsketen in de EU".

Verder blijft het gebruikmaken van zijn "wereldwijde capaciteit om in het tweede kwartaal 180 miljoen doses aan de EU te leveren".

Onenigheid tussen EU en AstraZeneca

De productie van het vaccin, het derde in het Europese arsenaal, hapert al langer. In de eerste drie maanden van dit jaar moest de EU het stellen met 40 miljoen doses, terwijl zij rekende op 80 miljoen en eigenlijk nog heel wat meer.

Dat betekende een hevige ruzie tussen AstraZeneca en de Europese Commissie, die het bedrijf er impliciet van beschuldigde andere klanten voor te trekken.

LEES OOK: EU maakt ‘geheim’ contract met AstraZeneca openbaar, na conflict met de farmaceut over het aantal te leveren coronavaccins