De klinische proeven met het coronavaccin van AstraZeneca worden in de VS naar verluidt weer een paar dagen op stop gezet.

Meerdere Amerikaanse zorgautoriteiten voeren onderzoek uit naar de bijwerkingen van het vaccin. Dit gebeurde nadat een van de proefpersonen een ontsteking van het ruggenmerg kreeg.

Nederland heeft al miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin gereserveerd.

De klinische testen met het coronavaccin van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca in de Verenigde Staten worden naar verluidt de komende dagen opgeschort. Dat meldde persbureau Reuters op basis van bronnen.

De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA zou momenteel onderzoek uitvoeren naar een mogelijke bijwerking van het vaccin.  

De inschrijving voor de klinische test wordt ”in ieder geval tot het midden van de week” opgeschort, in afwachting van de resultaten van het onderzoek naar bijwerkingen. Dat meldden bronnen tegen Reuters.

De Amerikaanse autoriteiten waren niet direct beschikbaar voor commentaar.

De klinische proef van de AstraZeneca werd vorige week onderbroken, toen een van de proefpersonen ziek werd en moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Hij kreeg myelitis transversa, een acute ontsteking van een deel van het ruggenmerg. Zo’n ontsteking treedt vaker op na een virusinfectie.

De Universiteit van Oxford, die samen met AstraZeneca aan het coronavaccin werkt, heeft zijn klinische testen weer opgestart in het Verenigd Koninkrijk, ondanks het geval met de ontsteking.

Volgens de universiteit zijn bijwerkingen een ”normaal” onderdeel van een grotere klinische proef, meldde de Britse publieke omroep BBC. Aan de grootschalige klinische test nemen zo’n 30.000 mensen deel uit de VS, het VK, Brazilië en Zuid-Afrika.

De autoriteiten in de VS zijn huiverig om de klinische studie te herstarten. Een van de zorginstellingen in het land, de National Institutes of Health, is begonnen met een eigen onderzoek naar het coronavaccin van AstraZeneca. Dat meldde een Amerikaans nieuwsmedium maandag.

”De meest hoogstaande medici bij de National Institutes of Health zijn erg bezorgd over de bijwerkingen”, vertelde dokter Avindra Nath, die onderzoek naar virussen leidt bij een instituut voor neurologische aandoeningen en beroerte. ”Het laatste wat wij willen is gezonde mensen ziek maken.”

Nederland reserveerde miljoenen doses van het coronavaccin

Nederland reserveerde samen met andere Europese landen al miljoenen doses van het AstraZeneca-vaccin.

De aansprakelijkheid voor eventuele negatieve effecten en bijwerkingen van vaccins ligt tijdens de ontwikkeling bij de farmaceut, zoals gebruikelijk.

Zodra het vaccin is goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenbureau EMA en Nederland het heeft aangekocht, wordt Nederland aansprakelijk, zei minister Hugo de Jonge afgelopen week.

Het vaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford kan nog steeds voor het einde van dit jaar klaar zijn, stelde topman Pascal Soriot van AstraZeneca afgelopen donderdag.

Lees ook: AstraZeneca onderbreekt proeven met potentieel coronavaccin dat Nederland heeft besteld, na mogelijke bijeffecten