• Proeven met een potentieel coronavaccin van de Britse farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford zijn stilgelegd.
  • Bij een proefpersoon is een mogelijk onverklaarbare ziekte vastgesteld. Naar verwachting zal de proefpersoon herstellen.
  • Nederland en de Europese Commissie hebben een deal met AstraZeneca gesloten voor het mogelijke vaccin.
  • Negen vaccinproducenten waaronder AstraZeneca beloofden eerder hun veiligheidsstandaarden niet te verlagen ondanks grote druk om snel een coronavaccin te ontwikkelen.

De Britse farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford onderbreken de vergevorderde proeven met een mogelijk coronavaccin om veiligheidsredenen. Dat meldt de gezondheidsnieuwswebsite Stat News.

Het potentiële vaccin heeft mogelijk ongewenste bijeffecten veroorzaakt bij een proefpersoon.

De Europese Commissie en Nederland hebben een deal met AstraZeneca gesloten voor het vaccin dat de farmaceut met de Universiteit van Oxford ontwikkelt.

“Standaard beoordelingsprocedures hebben aanleiding gegeven tot een onderbreking van de vaccinaties om de veiligheidsdata te beoordelen”, zegt een woordvoerder van AstraZeneca in een verklaring. Volgens hem gaat het om een routinebesluit.

Welke ongewenste bijwerking bij de proefpersoon is opgetreden en wanneer het is gebeurd, is niet bekend. De proefpersoon zal naar verwachting herstellen.

'Grote mate van voorzichtigheid'

Een ingewijde zegt dat de proeven zijn stilgelegd vanwege een "grote mate van voorzichtigheid". Een tweede ingewijde, die niet met naam en toenaam genoemd wil worden, stelt dat de bevinding die tot de onderbreking heeft geleid, invloed heeft op de proeven door AstraZeneca die nog moeten plaatsvinden en die van andere farmaceuten die vaccinproeven uitvoeren.

Een woordvoerder van AstraZeneca zegt dat ziekteverschijnselen altijd kunnen optreden in grootschalige proeven. Individuele gevallen die zich voordoen moeten dan zorgvuldig worden onderzocht, aldus de woordvoerder.

Negen grote vaccinproducenten uit Europa en de Verenigde staten beloofden dinsdag plechtig dat zij hun normale veiligheidsstandaarden niet zullen verlagen, ondanks de grote druk die er is om snel een effectief vaccin te ontwikkelen. Ook AstraZeneca deed die belofte.

De proeven met het zogenoemde Oxford-vaccin, die in de derde fase zijn, worden momenteel voornamelijk uitgevoerd in de Verenigde Staten. De proef waarbij de ongewenste bijeffecten zouden zijn opgetreden vond plaats in het Verenigd Koninkrijk.

LEES OOK: 3 grafieken die laten zien wat mensen uit verschillende landen denken over coronavaccins – Nederlanders zijn behoorlijk sceptisch