Verzekeraar ASR verhoogt vanaf 13 februari de spaarrente van de internetspaarrekening naar 0,6 procent, schrijft het Financieele Dagblad.

Dat is opvallend, want het is de eerste keer in jaren dat er een rente wordt verhoogd op een direct opvraagbare spaarrekening.

ASR biedt hiermee vanaf maandag de hoogste variabele spaarrente van alle banken. De hoogste spaarrente ligt nu nog op 0,55 procent en wordt aangeboden door LeasePlan, KNAB en NIBC, blijkt uit het overzicht van Spaarinformatie.nl. De vier grootbanken zitten allemaal op een rente van 0,25 procent.

De hogere rente van ASR betekent nog lang niet dat je echt iets hebt aan sparen. De gemiddelde inflatie lag in januari op 1,7 procent. De rente die je krijgt op een variabele spaarrekening is dus fors lager dan de gemiddelde prijsstijging.

Nederlanders zijn desondanks fanatieke spaarders. Liefst 86 procent van ons zet iedere maand 216 euro opzij, aldus een overzicht op de website Spaarrentes Vergelijken. Het totale Nederlandse spaartegoed neemt al jaren toe: van 328 miljard euro in 2013 naar 337 miljard euro in 2015.

Vergeleken met andere Europese landen liggen de Nederlandse rentes overigens relatief hoog. De lage rentes worden voor een deel veroorzaakt aan de strengere regels en het veel strengere toezicht sinds de kredietcrisis. Waakhonden en wetgevers eisen nu dat banken veel minder risico’s nemen en veel hogere kapitaalbuffers aanhouden.

Anderzijds zijn er ook experts die stellen dat het gebrek aan concurrentie een van de oorzaken is. “Er is nauwelijks nog concurrentie. Bewijzen kan ik het niet, maar ik denk dat dat veel zwaarder weegt”, zei Roland Bieleveldt van HomeFinance.nl eerder tegen Business Insider.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: De spaarrentes zijn dramatisch laag in Nederland. Estland, dan maar?