Premium content ophalen

De Amsterdamse AEX-index tikte woensdag even het niveau van 800 punten aan.

Chipfonds ASML speelt hierbij een hoofdrol.

Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem laten zien hoe uitzonderlijk de prestaties van ASML zijn en welke les beleggers daaruit kunnen trekken.

ANALYSE – In deze week van de grote kwartaalexpiratie op de optiemarkten wordt hier en daar wat gas teruggenomen op de beurs.

Worstelen aandelenbeurzen met de oplopende inflatie en zwakkere economische data en daarmee met de gedachte van mogelijke stagflatie? Of weten we niet zo goed wat we moeten met enerzijds intentie van centrale banken om de geldkraan iets minder wijd open te zetten en anderzijds de langer laagblijvende rente?

Het draagvlak van de stijging in aandelenindices wordt er niet breder op, dus zie je enige nervositeit op de beurs rond de recente recordstanden. Dat is bij een grote expiratieweek op derivatenmarkten niet heel raar overigens.

Kijk je naar de AEX-index waar de records nog steeds wekelijks worden aangescherpt, dan denk je wellicht: hoezo gas terugnemen? Dat heeft te maken met de samenstelling van deze index.

De aanhoudende opwaartse lijn van de AEX is het gevolg van de extreem sterke prestaties van de chipgerelateerde bedrijven in de Amsterdamse hoofdindex.

Premium content ophalen