• De AEX-index zit bijna op het niveau van 800 punten, bijna een verdubbeling sinds het dieptepunt van maart 2020.
  • Voor 2021 staat de hoofdindex voor de Amsterdamse aandelenmarkt op een plus van ruim 25 procent. Wat zijn daarbij de echte trekpaarden?
  • Het onbetwiste zwaargewicht in de AEX is chipmachinefabrikant ASML. Daarnaast zijn nog twee fondsen bepalend voor de koersprestatie dit jaar.

We zijn er bijna: de AEX-index op 800 punten! En dat terwijl de Amsterdamse hoofdindex met de belangrijkste beursgenoteerde fondsen bij de start van de coronacrisis rond medio maart 2020 terugviel naar 424 punten. In 17 maanden tijd is sprake van bijna een verdubbeling.

De stijging van de AEX-index past bij het wereldwijde herstel van aandelenmarkten. Voor dit jaar staat de AEX ruim 25 procent hoger.

Kijk je naar de stijgers en dalers in de periode tot en met 6 september, dan ziet het plaatje er als volgt uit, blijkt uit een maandag gepubliceerd marktrapport van IG Markets.

Te zien is dat het gros van de 25 fondsen die zijn opgenomen in de Amsterdamse hoofdindex, stevige plussen boekt. Er zijn slechts vier dalers: techconglomeraat Prosus, maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, zorgtechfonds Philips en levensmiddelenconcern Unilever.

In de top 5 zitten aandelen die elk meer dan 50 procent zijn gestegen dit jaar. Met liefst drie fondsen uit de halfgeleidersector (chipindustrie), te weten ASMI, ASML en BE Semiconductor.

De ranglijst met de rendementen geeft echter niet noodzakelijk een goed beeld van de fondsen die de grootste invloed hebben op de beweging van de AEX-index. Die invloed wordt immers bepaald door de weging die fondsen meekrijgen.

Interessant is daarom om te zien welke fondsen momenteel het zwaarst wegen in de AEX-index. Dat hebben we hieronder weergeven, op basis van data van beursbedrijf Euronext.

Van de sterkste presterende AEX-aandelen op basis van het rendement blijft in de top 5 van zwaargewichten alleen chipmachinefabrikant ASML over. Dat bedrijft is in z'n eentje qua gewicht goed voor bijna 21 procent van de index. Anders gezegd: 1 van de 25 aandelen van de index is goed voor een vijfde van de indexverdeling.

Het koersrendement van bijna 82 procent van ASML dit jaar is dan ook cruciaal voor de prestatie van de AEX als geheel.

Kijk je naar de overige vier zwaargewichten, dan blijkt dat de nummer twee qua weging, Unilever, een drukkend effect het gehad op het rendement van de AEX. Maar dat is overschaduwd door de sterke prestaties van andere fondsen.

Verder valt uiteraard op dat twee fondsen, betalingsdienstverlener Adyen en grootbank ING, zeer forse plussen hebben geboekt dit jaar van respectievelijk ruim 54 procent en ruim 40 procent.

Om af te ronden: per saldo heb je in de eerste acht maanden van dit jaar drie zeer sterk presterende aandelen in de AEX die samen een weging hebben van ruim een derde in de index: ASML, Adyen en ING. Dat zijn de echte trekpaarden onder de Amsterdamse hoofdfondsen.

LEES OOK: Recordreeks op beurzen houdt aan, maar hoelang nog?