Chinese spionnen zouden voor miljoenen euro’s aan bedrijfsgeheimen hebben buitgemaakt bij de Veldhovense chipmachinefabrikant ASML, meldde het Financieele Dagblad donderdag, maar ASML zelf ontkent dat. Het bedrijf spreekt tegen dat het slachtoffer is van Chinese spionagepraktijken.

In een verklaring zegt het te zijn beroofd van gepatenteerde informatie door een handvol medewerkers. Van een nationale samenzwering is volgens ASML geen sprake.

Volgens ASML wordt in het artikel van het FD een eerdere rechtszaak in de VS belicht. Medewerkers zouden ASML voor miljoenen euro’s schade hebben berokkend toen zij onder meer broncodes, software, prijsstrategieën en geheime gebruikershandleidingen buitmaakten.

In die zaak werd een bedrijf genaamd XTAL schuldig bevonden aan het misbruiken van vertrouwelijke informatie van ASML. De chipmachinemaker kwam de fraudeurs zelf op het spoor.

Schadevergoeding van 223 miljoen dollar

ASML zegt de uitkomst van de zaak in november vorig jaar verschillende keren te hebben benoemd in publicaties. De financiering voor XTAL was afkomstig uit Zuid-Korea en China. De schadevergoeding die aan ASML moest worden betaald, bedraagt 223 miljoen dollar. Het is volgens ASML nog onduidelijk in welke mate deze schade kan worden geïncasseerd bij het inmiddels failliete XTAL.

ASML benadrukt verder dat de kwestie geen invloed zal hebben op toekomstige deals van het bedrijf in China. Van de beschuldigde individuen hadden er toevallig een paar een Chinees paspoort, maar er waren ook personen met andere nationaliteiten betrokken bij de roof.

De chipmachinemaker geeft verder aan dat diefstal van bedrijfseigendom van alle tijden is en in verschillende sectoren voorkomt. Ook zal dit altijd een risico blijven. ASML heeft de afgelopen jaren de nodige inspanningen gepleegd om eigendommen beter te beschermen. Het bedrijf put verder hoop uit de inspanning van de EU en China om intellectuele eigendommen van bedrijven te eerbiedigen.

Directeur Paul Koster van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vraagt zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren, want volgens hem gaat het om een vrij omvangrijke zaak die het hart van ASML raakt, namelijk intellectueel eigendom. Hij wil weten of ASML alle mogelijke stappen heeft genomen om dit in de toekomst te voorkomen. Daar zal op de aandeelhoudersvergadering vragen over worden gesteld door de VEB, aldus Koster.

'Betrek Huawei niet bij 5G-netwerk'

Toch heeft de kwestie het vertrouwen van de politiek in Chinese bedrijven behoorlijk geschaad. De partijen VVD en CDA willen niet dat Nederland in zee gaat met het Chinese telecombedrijf Huawei bij de aanleg van het 5G-netwerk. Dat schrijft het FD.

"Het is heel simpel", zegt VVD-Tweede Kamerlid Wybren van Haga tegen de krant. "Als een partij zich in een spel niet aan de regels houdt, dan moet je daar niet mee spelen. China is een land dat overduidelijk de spelregels van de internationale handel niet respecteert en geen enkel respect heeft voor het intellectueel eigendom van westerse hightechbedrijven."

Ook GroenLinks heeft liever niet dat Huawei betrokken raakt bij het 5G-netwerk. D66 en PvdA maken zich er ook grote zorgen om, maar grijpen dit schandaal vooralsnog niet aan om zich tegen de betrokkenheid van Huawei uit te spreken.

Ondertussen ontkent Huawei elke vorm van spionage in een schriftelijke reactie aan nieuwszender BNR. Het Chinese technologieconcern zegt al 14 jaar een vertrouwde partner te zijn van de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en burgers te zijn.

Ook zegt het bedrijf tegen BNR een belangrijke bijdrage te leveren aan de Nederlandse economie door middel van investeringen en de creatie van werkgelegenheid. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil het bedrijf weren bij de aanleg van 5G.

Lees meer over dit nieuws: