Chipmachinefabrikant ASML draagt Christophe Fouquet voor als nieuwe topman. Hij volgt Peter Wennink op, die met pensioen gaat. De benoeming van de Fransman zal worden voorgelegd aan de aandeelhouders van ASML bij de jaarvergadering op 24 april.

Fouquet is momenteel chief business officer bij het bedrijf uit Veldhoven. Hij werkt al vijftien jaar bij ASML.

Er komen meer wisselingen in de Raad van Bestuur. Ook chief technology officer Martin van den Brink gaat met pensioen. Daarnaast wil wil ASML Jim Koonmen benoemen tot chief customer officer. Dat is een nieuwe functie.

Wennink stond tien jaar aan het roer van ASML en was hiervoor vier jaar lang de CFO. Onder zijn leiding is het bedrijf uitgegroeid tot wereldmarktleider op het gebied van geavanceerde machines die worden gebruikt bij de fabricage van computerchips.

"Ik ben erg blij dat we zo'n sterke opvolger hebben kunnen strikken om ASML vanaf april volgend jaar te leiden. Ik zal nauw met Christophe samenwerken om ervoor te zorgen dat hij de best mogelijke start heeft in zijn nieuwe functie", zegt Wennink in een toelichting.

Ook Nils Andersen, voorzitter van de raad van commissarissen, is enthousiast over Fouquet als nieuwe topman. "Met Christophe hebben we een zeer ervaren leider gevonden met diepgaande kennis van ASML's technologie en het ecosysteem van de halfgeleiderindustrie, opgedaan in verschillende functies bij ASML en andere bedrijven. En met de juiste leiderschapskwaliteiten."

ASML kampt met exportbeperkingen en een daling van het aantal orders

Fouquet krijgt de nodige uitdagingen in zijn nieuwe functie. ASML wordt onder druk van de Verenigde Staten geconfronteerd met diverse exportbeperkingen van de meest geavanceerde machines richting China, uit het oogpunt van internationale veiligheid.

Verder kampte de Veldhovense chipmachinefabrikant in het derde kwartaal met een flinke daling van het aantal orders ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Topman Peter Wennink zei bij de laatste cijferpresentatie dat de halfgeleiderindustrie zich momenteel “in het dieptepunt van de cyclus” bevindt. Hij beschouwt 2024 als een overgangsjaar, waarbij de omzet naar verwachting ongeveer gelijk zal blijven ten opzichte van 2023. Voor 2025 verwacht ASML echter weer 'aanzienlijke groei'.

LEES OOK: ‘Ex-medewerker ASML die bedrijfsgeheimen stal, ging daarna voor Huawei werken’