Mede-oprichter van Adyen Arnout Schuijff legt zijn bestuursfunctie bij de betalingsdienstverlener per 1 januari neer.

Volgens Schuiff is het na veertien jaar bouwen tijd om ruimte te maken voor andere talenten.

Schuijff gold als het enigszins schuwe technische brein achter het bedrijf.

Met de beursgang van Adyen werd Arnout Schuijff in 2018 in één klap miljardair; hij investeert zijn vermogen onder meer in een uitgever.

Arnout Schuijff, een van de oprichters van fintechbedrijf Adyen, legt per 1 januari 2021 zijn bestuursfunctie bij het bedrijf neer.

Techtopman Schuijff stond eerder ook aan de wieg van betalingsdienst Bibit, de voorganger van Adyen, die hij samen met onder meer zijn broer Joost Schuijff oprichtte.

“Na veertien jaar bouwen aan Adyen is het tijd om de volgende fase aan een nieuwe generatie van zeer getalenteerde technici te gunnen”, zegt Schuijff in een persverklaring over zijn vertrek.

Volgens topman Pieter van der Does is het vertrek van Schuijff “bitterzoet.” “Zonder Arnout zouden we niet zover zijn gekomen als waar we nu zijn.”

Techondernemer Schuijff investeert in een boekenuitgever

Adyen regelt voor grote bedrijven als Facebook, Uber en L'Oréal de digitale betalingen. Sinds een aantal jaren heeft de succesvolle Amsterdamse techonderneming de focus ook op middelgrote bedrijven gelegd.

Lees ook: QR-code breekt door in de horeca door Covid-19: ‘De trend naar digitaal betalen versneltop alle fronten", volgens deze manager bij Adyen

Schuijff werd bij de beursgang in 2018 in een klap miljardair. Hij trad minder sterk naar buiten toe vergeleken met zijn compagnon Pieter van der Does, maar stond bekend als het technische brein achter de onderneming. Hij had ten tijde van de beursgang een belang van 6,8 procent in het bedrijf.

In 2019 kwam Schuijff uit op plaats 22 in de Quote 500; broer Joost Schuijff staat op plek 45. Vorig jaar verzilverden vier bestuurders een deel van hun papieren vermogen door 15 procent van hun aandelen te verkopen.

Met zijn vermogen richt Schuijff zich ook op niet-digitale zaken. Hij investeerde 2019 in een klassieke uitgeverij. Schuijff kocht 'een significant belang' in uitgever Koppernik. Hoe groot dat belang is is overigens niet bekend.

"Ik geloof in de kleinschaligheid en in de kwaliteit van uitgeverij Koppernik als culturele onderneming", zei de fintechmiljardair over zijn opmerkelijke acquisitie tegenover Quote. Het geld is bedoeld om de groei van de uitgever aan te jagen.

LEES OOK: Deze 4 IT-ondernemers zijn volgens de Quote 500 miljardair

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl